Spaarnestad Photo start AfroPhoto.Org

Spaarnestad Photo ontwikkelt een initiatief waarbij intensief met Afrikaanse fotografen zal worden samengewerkt. De organisatie AfroPhoto.Org wil professionele fotografen aan zich binden door voorfinanciering, opleidingen, presentatie- en verkoopmogelijkheden.
Corien van Eyck Van Heslinga, projectmanager in België en Peter van den Doel, directeur van Spaarnestad Photo, leggen op dit moment de laatste hand aan de voorbereidingen. In AfroPhoto.Org zullen diverse instellingen samenwerken. De onderhandelingen zijn nog gaande, dus vooralsnog kan Van den Doel alleen de SBK Amsterdam, de Stichting Beeldende Kunst, als partner noemen. Wel merkt hij op dat diverse in Afrika geïnteresseerde organisaties meedenken en zeer bereid zijn binnen hun mogelijkheden hulp te bieden. SBK Amsterdam zal te zijner tijd tentoonstellingen met werk van de Afrikaanse fotografen organiseren.

Van den Doel noemt het plan nadrukkelijk realistisch. De opzet is dat het voor alle partijen ook commercieel interessant is. AfroPhoto.Org richt zich op fotografen van beneden de Sahara en boven Zuid-Afrika, (aankomende) professionals die binnen hun eigen gemeenschap, regio en/of land aan het werk gaan en tijdens de opbouw van hun fotografiepraktijk met raad en daad worden bijgestaan.

Verschillende, met het continent bekende, fotografen gaan ter plekke workshops verzorgen en meewerken aan de selectie van enige tientallen fotografen uit even zovele landen. Op dit moment wordt gewerkt aan financiële oplossingen om de fotograaf in staat te stellen zijn werk te doen. Er wordt met verschillende instanties overlegt om de fotograaf bij gebleken geschiktheid een microkrediet aan te kunnen bieden. Ook worden er sponsoren benaderd om, indien noodzakelijk, de fotograaf van de benodigde apparatuur te voorzien.
Met AfroPhoto.Org maken ze afspraken over de levering van een bepaald aantal beelden per maand, waarbij de kwaliteit continue wordt bewaakt. Spaarnestad Photo regelt het aanbod en de distributie van de foto’s in Europa en de rest van de wereld. Het streven is dat de deelnemende fotografen binnen een jaar financieel onafhankelijk zijn.

Het initiatief koestert verregaande inhoudelijke doelstellingen. Van den Doel wijst erop dat deze fotografen ingevoerd en betrokken zullen zijn bij de onderwerpen die zij fotograferen en aldus beelden vanuit een ‘Afrikaans perspectief’ maken. Daarnaast is het continent volop in ontwikkelingen achten de initiatiefnemers het buitengewoon zinvol een archief op te bouwen, waarin de veranderingen in dit werelddeel systematisch worden gedocumenteerd.

Dit plan, de website en de namen van de fotografen en deelnemende organisaties zullen tijdens het fotofestival in Perpignan worden gepresenteerd.