Stadsarchief Amsterdam toont jaren 60 van Wim van der Linden

Tot en met 31 augustus 2008 organiseert het Stadsarchief Amsterdam de tentoonstelling ‘Wim van der Linden, fotograaf van Amsterdam in de jaren zestig’. (Di. t/m za. 10.00-17.00 uur en op zondag 11.00-17.00 uur.)
Slideshow met 11 foto’s

Bekijk het boek ‘Het Andere Mokum’, met een vlammende toespraak van Jan Mastenbroek

Het persbericht:

Misschien wel het bekendste Nederlandse boekomslag is dat van Ik Jan Cremer. De foto van de ruige auteur in spijkerpak op een antieke Harley werd in 1964 geënsceneerd en gemaakt door Wim van der Linden (1941–2001). In de jaren zeventig baarde hij samen met onder anderen Wim T. Schippers opzien als programmamaker van VPRO-producties als Het Gat van Nederland en De Barend Servetshow. Met zijn fotografie schaart hij zich in de rij bekende fotografen uit de jaren zestig als Ed van der Elsken en Frits Weeda. Het negatievenarchief van Wim van der Linden wordt beheerd door het Maria Austria Instituut/MAI te Amsterdam.

Deze tentoonstelling, die het Stadsarchief presenteert in samenwerking met het MAI, is vooral gewijd aan zijn vernieuwende en directe straatbeelden in Amsterdam in de jaren zestig, aangevuld met enkele beelden uit Napels, Parijs, Antwerpen en New York.

Naast deze straatbeelden zijn er indrukwekkende foto’s te zien die Wim van der Linden maakte van de enorme verkrotting in een aantal Amsterdamse buurten, zoals de Oostelijke Eilanden en de Jordaan. Deze foto’s werden destijds door het gemeentebestuur ingezet om te pleiten voor de aanleg van de Bijlmermeer.

Dan zijn er nog de portretten die Wim van der Linden maakte van bekende kunstenaars en politici uit de jaren zestig, zoals Joop den Uyl, Willem Frederik Hermans, Hedy d’Ancona, Simon Vinkenoog en de Beatles.

Op de tentoonstelling worden ook enkele van zijn Sad Movies vertoond, korte films in de beste traditie van de voor de jaren zestig zo typerende fluxusbeweging, onder meer Summer in the fields en Tulips.

De tentoonstelling Wim van der Linden, fotograaf van Amsterdam in de jaren zestig geeft een prachtig beeld van een drukke en levendige stad, van de armoede maar ook van de gemoedelijkheid op straat. Kenners van de fotografie zullen verrast zijn door de kwaliteit van het werk van Wim der Linden; Amsterdammers en liefhebbers van Amsterdam mogen deze tentoonstelling zeker niet missen.

Bij de tentoonstelling verschijnt Wim van der Linden, fotograaf door Guus Luijters,
Uitgeverij Voetnoot
Formaat: 28 x 20 cm (oblong) 9789078068136, prijs € 27,00.

• Meer informatie: Stadsarchief