Stadsdeel Zeeburg vernoemt straat naar levende fotograaf

Tegen de ongeschreven regel in heeft het stadsdeel Zeeburg een -nog niet gebouwde- straat op IJburg vernoemd naar een levende persoon. Door omstandigheden blijft de naam Ben van Meerendonkstraat gehandhaafd.
De voormalige persfotograaf en oprichter van het Algemeen Hollands Persbureau Ben van Meerendonk (Amsterdam 20 juli 1913) is nog wel degelijk onder ons. Dat had de Commissie voor Straatnamen Amsterdam, een groep ambtenaren van de centrale stad, even over het hoofd gezien. Normaliter wordt hun advies nog gecontroleerd, maar ondertussen was op basis van de conceptlijst door Arcam al een kaart van het gebied getekend, compleet met de Ben van Meerendonkstraat.

De fotograaf merkte dat op en hij meldde zich bij het stadsdeel. Het dagelijks bestuur van Zeeburg besloot in dit geval een uitzondering te maken en de ontstane situatie niet meer te wijzigen. Afgelopen donderdag werd aan Van Meerendonk in het bezoekerscentrum IJburg zijn eigen straatnaambord feestelijk overhandigd.

Rubia Jessurun van de Afdeling Communicatie van het stadsdeel legt uit dat er voor de straatnamen van Haveneiland Oost en West op IJburg gekozen is voor het thema ‘personen die verdienstelijk zijn geweest in het werkveld van foto, film en video’. Zo zijn er onder andere een Ed van der Elskenhof, Cas Oorthuyskade, Joris Ivensplein, Theo van Goghpark, Eva Besnyöstraat en Sem Presserhof gepland.

Van Meerendonk toonde zich verguld met zijn straatnaam en genoot van de belangstelling van AT 5 en RTV Noord-Holland. Jan-Dirk van der Burg portretteerde hem voor het Parool.

• Meer over Van Meerendonk op Photoq, zie: Ben van Meerendonk fotografeerde Holland met beide benen op de grond