Stedelijk koopt fotografie gemaakt ‘zonder direct artistiek doel’

Het Stedelijk Museum Amsterdam heeft vandaag bekend gemaakt welke kunstwerken worden aagekocht in het kader van de Gemeentelijke Kunstaankopen. Het gaat om foto’s en films van Theo Baart, Ad van Denderen, Rineke Dijkstra, Ria van Dijk, Erik Fens, Peter Hermanides, Frank Kouws, Paulien Oltheten, Anne van de Pals, Claudia Sola en Don Sars.
Over de uiteindelijke keuze, gemaakt door directeur Gijs van Tuyl van het Stedelijk, schrijft Hripsimé Visser, conservator Fotografie van het museum:
‘Deze aankopen zeggen iets heel wezenlijks over fotografie. Het vermogen te documenteren, te registreren en een verzameling aan te leggen is een belangrijk karakteristiek van het medium. De laatste jaren werken veel fotografen en kunstenaars met kiekjes, met archiefmateriaal, met foto’s van anderen, met anoniem materiaal zelfs. Het is in de geschiedenis van de fotografie vaker gebeurd dat relatieve buitenstaanders gebruik maakten van een fotografische toepassing of kwaliteit, die niet bij voorbaat als ‘artistiek’ kon worden aangemerkt maar die wel leidde tot een verfrissende en stimulerende visie op het medium. Er is kortom in de context van de kunst ook nu weer sprake van een bredere waardering van fotografische mogelijkheden. In die mentaliteit past deze tentoonstelling en daarom zijn dit terechte aanwinsten voor de collectie van het Stedelijk Museum.’


Als voorstellen voor de aankopen selecteerde een jury (Erik Kessels, Hans Wolf, Albert van Westing en Hripsimé Visser, onder voorzitterschap Hans Aarsman) eerder uit meer dan 470 inzendingen werk van 33 kunstenaars Theo Baart, Elly Baltus, Maze de Boer, Melanie Bonajo, Appie Bood, Steve van den Bosch, Hans Bouman, Jan-Dirk van der Burg, M.L. Busser, Ad van Denderen, Ria van Dijk, Rineke Dijkstra, Constant Dullaart, Kaj van Ek, Martijn Engelbregt, Erik Fens, Maria Heijdendael, Maarten Heijkamp, Peter Hermanides, Frank Kouws, Frank Mandersloot, Paulien Oltheten, Anne van de Pals, Jannie Regnerus, Don Sars, Frank Schallmaier, Diana Scherer, Marike Schuurman, Monique Scuric, Tanja Smit, Claudia Sola, Roy Villevoye en Stefan van Weele. De werken (video en fotografie) worden t/m 17 mei getoond in het centrale paviljoen op Art Amsterdam.

De tentoonstelling op Art Amsterdam is vormgegeven door Roland Buschman en Jeroen Bijl. Bij de tentoonstelling is een gelijknamige catalogus verschenen, met het werk van alle deelnemers en een tekst van Hans Aarsman. Grafisch ontwerp: Sabine Verschueren. Prijs: 15 euro.

In de Bouwkeet van het Stedelijk, bij Art Amsterdam in de RAI, voert op zondag 17 mei van 14 tot 16 uur conservator Wim van Sinderen van het Fotomuseum Den Haag een gesprek met Hans Aarsman: Toeval of kunst?

www.stedelijk.nl