Stedelijk koopt werk 10 fotografen/ kunstenaars en 8 publicaties

Het Stedelijk Museum Amsterdam maakt bekend dat naar aanleiding van de tentoonstelling On the Move werk is aangekocht van tien kunstenaars. Van nog eens acht projecten zijn publicaties verworven voor de collectie. De tentoonstelling presenteerde de voorstellen voor de gemeentelijke kunstaankopen die het museum iedere twee jaar organiseert met financiële steun van de gemeente Amsterdam. De selectie aankopen daaruit zijn altijd een belangrijke, actuele bijdrage aan de collectie van het museum, zo lezen we in een persbericht.

Het bericht vervolgt:

De aankopen belichamen het veelzijdige, multimediale karakter van de tentoonstelling. Er is werk verworven van aanstormend talent, maar ook van kunstenaars die verder in hun carrière zijn, en waarvan het Stedelijk al werk in de collectie heeft.

Beatrix Ruf, directeur Stedelijk Museum Amsterdam, over de aankopen: ‘On the Move toont de grote verscheidenheid aan presentatievormen die kunstenaars en fotografen tegenwoordig kunnen kiezen bij het vertellen van een verhaal. Met de aankopen wil het Stedelijk het belang onderstrepen van deze nieuwe ontwikkelingen in de kunst. Steeds meer kunstenaars maken gebruik van digitale media, waarmee het museum voor een nieuwe uitdaging komt te staan met betrekking tot het verzamelen en conserveren van deze nieuwe uitingsvormen. Dergelijke actuele vraagstukken wil het Stedelijk graag onderzoeken.’

Enkele aankopen uitgelicht
Voor het multimedia project Vía PanAm, over migratie in de Amerika’s, reisde Kadir van Lohuizen (1963) 40.000 km langs de Pan-American Highway, van Chili naar Alaska. Zijn werk werd niet achteraf gepubliceerd als fotoreportage, maar werd door een groot publiek live gevolgd via een innovatieve iPad app. Deze experimentele vorm sluit goed aan bij de inhoud van het project. Van Lohuizen was een van de eerste fotografen in Nederland die de technische mogelijkheden van apps verkende en samen met producent Paradox en webdevelopers Antenna-Men tot een overtuigende combinatie van vorm en inhoud kwam.

Een ontdekking van deze editie van de gemeentelijke kunstaankopen was de jonge kunstenaar Thomas Kuijpers (1985). Van hem heeft het museum twee werken aangekocht, waaronder de in On The Move tentoongestelde installatie #IDIDNTJOIN (2013). Kuijpers richt zich op absurde details en opmerkelijkheden in de actuele politieke berichtgeving en de hedendaagse mediacultuur. In #IDIDNTJOIN belicht hij een verwarrend protest op Twitter, met inmenging van de propagandistische hackersgroep Syrian Electronic Army.

Kunstenaars Persijn Broersen (1974) en Margit Lukács (1973) worden al ruime tijd door het Stedelijk gevolgd. In hun werk Ruins in Reverse (2014) neemt het duo de museumbezoeker mee op een reis door de toekomst. Speciaal voor de roltrap in het Stedelijk Museum maakten zij een installatie gebaseerd op science-fictionfilms. In een aaneenschakeling van stills van futuristische steden en gebouwen ontvouwt zich de geschiedenis van dit filmgenre. De installatie maakt duidelijk dat het onmogelijk is de toekomst in beeld te vangen: filmmakers grijpen vaak (terug) naar beelden uit het verleden, nostalgie en clichés.

Van Marc Roig Blesa (1981) en Rogier Delfos (1981) is Werker 7 aangekocht. Het werk gaat over de vraag hoe fotografie en massamedia bijdragen aan een revolutie. De kunstenaars maakten een ‘visueel alfabet van de revolutie’, aan de hand van een lezing van cultuurcritica Ariella Azoulay over de Egyptische revolutie. In de activistische krant Werker 7 illustreerden zij elk woord met een gevonden amateurnieuwsfoto van demonstraties en rellen. Roig Blesa en Delfos reflecteren op de alomtegenwoordigheid van burgerjournalistiek, nu iedereen een camera binnen handbereik heeft. Aan de museumwand zijn de beelden vervangen door teksten. Werker magazine is bedoeld als discussiestuk in de openbare ruimte.

On The Move is samengesteld door Stedelijk-conservatoren Carolien Glazenburg, Hripsimé Visser en Anne Ruygt.

Lijst kunstenaars waarvan werk is aangekocht:
Samira Ben Laloua, Ernst van der Hoeven, Frank Bruggeman (CLUB DONNY)
Persijn Broersen en Margit Lukács
Sarah Carlier
Elspeth Diederix
Thomas Kuijpers
Kadir van Lohuizen
Hans van der Meer
Marc Roig Blesa en Rogier Delfos
Johannes Schwartz
Nadine Stijns

Publicaties zijn aankocht van:
Verena Blok, vormgeving SYB
Olivier van Breugel en Simone Mudde, vormgeving McHotel studio Koen Geurts, Between Screens Kummer & Herrman
Ringel Goslinga, vormgeving SYB
Rob Hornstra en Arnold van Bruggen, vormgeving Kummer & Herrman
Robert Knoth en Antoinette de Jong, vormgeving Kummer & Herrman
Anaïs Lopez en Eva Smallegange, vormgeving Linda Braber
Theo Niekus (bibliotheekabonnement)
Petra Stavast, vormgeving Hans Gremmen
Andrea Stultiens, vormgeving i.s.m. Marloes de Laat

stedelijk.nl