Stedelijk krijgt grote schenking waaronder veel fotografie

Ter ere van de heropening van het Stedelijk Museum en het directeurschap van Ann Goldstein krijgt het Stedelijk een substantiële schenking van verzamelaars Pieter en Marieke Sanders uit Haarlem, van 127 werken van 92 kunstenaars, aldus een persbericht van het Stedelijk in Amsterdam.

Het bericht vervolgt:

Daaronder bevindt zich werk van onder meer Yael Bartana, Marinus Boezem, Hans Broek, Persijn Broersen/Margit Lukacs, Edward Burtynsky, Jan De Cock, Jeremiah Day, Ger van Elk, Alicia Framis, Ryan Gander, Babs Haenen, Jitka Hanzlova, Roni Horn, Loes van der Horst, David Jablonowski, Folkert de Jong, Job Koelewijn, Maartje Korstanje, Anouk Kruithof, Gabriel Lester, Hellen van Meene, Pieter Laurens Mol, Fatmi Mounir, Navid Nuur, Charlotte Schleiffert, Saskia Olde Wolbers, Paulien Oltheten, Ronald Ophuis, Barbara Visser en Marijke van Warmerdam.

Meer over de schenking
Het echtpaar Sanders laat zich al ruim veertig jaar graag verrassen door het werk van relatief jonge en nog onbekende kunstenaars uit Nederland en het buitenland. De afgelopen decennia hebben velen van hen internationaal naam gemaakt. De werken leveren een belangrijke bijdrage aan de collectie van het Stedelijk. Zo is een vroeg schilderij van Jan Andriesse een mooie aanvulling op de schilderijen en andere werken van hem die al vertegenwoordigd zijn in het Stedelijk. Een foto en een object van Ryan Gander uit de schenking zijn een veelbelovende versterking van de nog prille vertegenwoordiging van zijn werk in de collectie van het museum.

In een aantal gevallen betekent de schenking de start van de aanwezigheid van een kunstenaar in de collectie, zoals dat geldt voor Lara Almarcegui, Sema Bekirovic en Steven Waddell. De samenstelling van de schenking is zeer gevarieerd: het gaat om schilderkunst, beeldhouwkunst, fotografie, videokunst en werk op papier.

Pieter en Marieke Sanders lichten hun schenking toe: “De heropening van het Stedelijk vraagt om een cadeau vonden wij. Voor ons was dat de aanleiding om een selectie te maken uit onze collectie en aan het Museum te schenken, zodat deze werken weer zichtbaar worden buiten de muren van ons huis. Want kunst moet gezien worden.”

Directeur Ann Goldstein over de schenking: “Ik ben persoonlijk zeer geraakt en dankbaar dat Pieter en Marieke het museum eren met dit geweldige gebaar – het is een waar eerbetoon aan hun onvermoeibare enthousiasme voor kunst. De schenking laat hun betrokkenheid en ruimhartige steun aan onze instellingen zien. Dit is een buitengewone gift, en zij geven hiermee een uitzonderlijk voorbeeld.”

Het Stedelijk Museum organiseert in 2015 een tentoonstelling met selecties uit de schenking van Pieter en Marieke Sanders.

Open Huis vrijdagavond 29 november 2013

Ter gelegenheid van het afscheid van Ann Goldstein houdt het Stedelijk op vrijdagavond 29 november van 18 – 20 uur een feestelijk OPEN HUIS, met gratis toegang tot het museum. Het is de wens van Ann een afscheidsfeest te geven waar iedereen welkom is. Het museum organiseert de avond in lijn met haar visie op het nieuwe Stedelijk als een gastvrij en open museum voor iedereen die de vermaarde collectie en de laatste ontwikkelingen in de hedendaagse kunst wil ervaren.

Over Ann Goldstein
Ann Goldstein werd in juni 2009 benoemd tot algemeen en artistiek directeur van het Stedelijk Museum Amsterdam. Zij startte de samenwerking met het museum in oktober van dat jaar en betrok haar directiepost in januari 2010. Onder haar leiding bracht het museum tijdens de nieuwbouwwerkzaamheden in het nog onvoltooide historische gebouw The Temporary Stedelijk (2010-2012), en waren bezoekers in staat om voorafgaand aan de opening in het gebouw te (her)ontdekken.

Zij stimuleerde het succesvolle Public Program en gaf Educatie een prominente rol in het beleid van het museum.
Ann Goldstein: “Het was een voorrecht om voor dit mooie instituut te werken, verantwoor- delijk te zijn voor de heropening, nadat het museum bijna negen jaar gesloten was geweest en om te wonen en te werken in een samenleving die de essentiële aanwezigheid van het Stedelijk zo diep waardeert. Ik heb vaak gezegd dat de inspirerende geschiedenis van dit geweldige museum onderdeel is van mijn DNA en het zal altijd een bijzondere plaats in mijn hart hebben.”

stedelijk.nl