Stedelijk organiseert debat over reportagefotografie

Bij de tentoonstelling ’60 Jaar Magnum Photos’ vindt er op woensdag 5 maart in club_restaurant 11 een discussieavond plaats over de reportagefotografie van dit moment en de overbrugging van de kloof tussen de pers en de kunstwereld. Is er onder fotografen een mentaliteitsverandering gaande – wil een fotograaf tegenwoordig liever in een museum terecht komen dan in een tijdschrift?
Het persbericht vervolgt:

Andere vragen zijn: wat maakt een nieuwsfoto tot een icoon? Verliest een foto aan kracht als die te esthetisch wordt? Vertelt een reportagefoto altijd de waarheid? En wordt de positie van de reportagefotograaf bedreigd nu iedereen foto’s maakt met zijn mobieltje? Fotografen, fotoredacteuren van kranten, galeriehouders en andere experts stellen deze zaken aan de orde.

Inleidende sprekers zijn:
– Rob Hornstra, fotograaf, realiseert FOTODOK, een nieuw op te richten tentoonstellingsplek voor documentaire fotografie
– Kadir van Lohuizen of Claudia Hinterseer van het recent opgerichte Nederlandse fotoagentschap NOOR
– Marta Zarzycka, docent aan de Universiteit Utrecht, onderzoekt de rol van digitale fotografie in het creëren van een collectief Westers bewustzijn
– Steve McCurry, de Amerikaanse Magnum-fotograaf die wereldberoemd werd met de foto in National Geographic van het Afghaanse meisje met de groene ogen.

Deelnemers aan het debat zijn onder meer:
– Ad van Denderen, fotograaf
– Frits Gierstberg, hoofd tentoonstellingen Nederlands Fotomuseum, Rotterdam en bijzonder hoogleraar fotografie
– Arno Haijtema, voormalig chef fotoredactie De Volkskrant, redacteur De Volkskrant
– Joep Lennarts, fotograaf
– Liesbeth Melkert, art director De Pers
– Adriaan Monshouwer, commercieel directeur fotopersbureau Hollandse Hoogte – Hripsimé Visser, conservator fotografie Stedelijk Museum Amsterdam
– Juan Vrijdag, fotograaf, chef fotoredactie Het Parool

Moderator: Edie Peters, uitgever PhotoQ

Tijd: ontvangst vanaf 19.30 uur, aanvang debat 19.45 uur
Locatie: club_restaurant 11, Post CS-gebouw, 11e verdieping, Oosterdokskade 5, Amsterdam
Toegang: € 4,50, kaarten te koop aan de zaal
Reserveren: magnum@stedelijk.nl
Diner: mogelijk op 11, voor reserveren bel 020 – 62 55 999 Tentoonstelling: het Stedelijk Museum is dagelijks tot 18 uur geopend, zie ook www.stedelijk.nl.

Het Stedelijk Museum organiseert dit debat in samenwerking met uitgeverij Phaidon, die verschillende titels over Magnum en Steve McCurry uitbrengt.