Steeds meer Amsterdamse galeries exposeren fotografie

In relatief korte tijd zijn er een behoorlijk aantal kleinere en grotere fotografieondernemingen neergestreken in de Amsterdamse buurt De Jordaan en haar directe omgeving. Photoq zal op de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten houden en daar periodiek over berichten.
Op de Keizersgracht, de Elandsgracht en van daar in westelijke richting vinden we nu inmiddels een tiental galerieën, twee musea en een boekhandel, die zich allen op de fotografie richten. Over de tentoonstellingen in de musea Foam en Marseille kunt u zich elders op deze website informeren.
Het meest westelijk gelegen is de Hug Gallery for International Photography aan de Eerste Tuindwarsstraat 16. Deze huiskamergalerie functioneert tevens als kantoor voor de freelance fotografiecurator Addie Vassie. Tot 20 november worden daar foto’s (barietdrukken en inktjets) van de Amerikaan Bob Willoughby geëxposeerd: Starstruck . Het is vrij werk uit de Hollywoodstudio’s, aangevuld met enkele jazzfoto’s, allen uit de vijftiger en zestiger jaren. Op één van de foto’s zit Sophia Loren gezellig bij Elvis Presley op schoot. De Hug galerie heeft ook fotografie in stock en wisselt tentoonstellingen van klassieke fotografen af met werk van jonge tijdgenoten.
Voor fotoboeken en -tijdschriften kun je terecht op de hoek van de Lauriergracht en 2e Laurierdwarsstraat bij Fotografia, de boekhandel van Hans Rey, die vroeger bij De Verbeelding werkte. Aan de hoge wanden van de zaak op de hoek hangen zesentwintig foto’s van Kors van Bennekom, inderdaad: een alfabet.
In het verlengde van de 2e Laurierdwarsstraat ligt de Hazenstraat. Op nummer 27 is de Wouter van Leeuwengalerie gevestigd, die een twee fotoseries van de modefotograaf Arthur Elgort presenteert:Models Manual & Camera Crazy. Vintages en nieuwe prints voor alle liefhebbers van het model Christy Turlington en haar collegaatjes. Nog tot 25 november.
Op de Elandsgracht vinden we de BlowUp Gallery van het laboratorium Kleurgamma en WM Galerie met 30 Dirty Pictures. Over die locaties vertellen we een andere keer.
Richting de Leidsestraat vindt u op Keizersgracht 488 Van Zoetendaal Collections. Deze galerie vertoont in het kader van het cultureel festival Hongarije aan Zee tot 28 november werken van de fotografen Ágnes Eperjesi en Gábor Kerekes. Ágnes Eperjesi verzamelde jarenlang bijzondere verpakkingsafbeeldingen die zij verwerkte tot iconen van haar familieleven. Gábor Kerekes hanteert negentiende eeuwse technieken als de albumineprint en de collodiondruk om de mystiek te versterken van satellietfoto’s die NASA maakte van de vermoedelijke landingsplaats van unidentified flying objects. De galerie van Willem van Zoetendaal vertegenwoordigt meer dan twintig, voornamelijk Nederlandse fotografen, waarvan een groot deel internationaal opereert.

www.hughug.info
www.fotografia.nl
www.galeries.nl/wvl
www.vanzoetendaal.nl

Han Schoonhoven