Steeds meer fotografie op Voordekunst.nl

Steeds meer fotografen maken voor de financiering van hun project gebruik van Voordekunst.nl, een Nederlandse site voor crowdfunding. Een recent project dat lijkt af te stevenen op 100% finaciering is ‘Seconds Out – Faces of Boxing’ van Piek.
Piek fotografeert boksers in de ring, tussen twee rondes. Kampioenen of verliezers, profs of amateurs: ze fotografeerde ze allemaal gedurende bijna 500 wedstrijden. Ze weet zich verzekerd van steun door Erwin Olaf, die een voorwoord voor het te verschijnen boek schreef. Leuk weetje: in het promotiefilmpje zie Piek zelf ook in de ring, de training maakt dat ze minder last heeft van haar nek tijdens het fotograferen.

Ook Michiel Brouwer presenteert zijn project op Voordekunst. Brouwer pitche ‘Lapponensis’ bij De Donkere Kamer #8 in januari dit jaar, hij won overtuigend met €1144. Voor ‘Lapponensis’ is hij op zoek naar mensen die in directe aanraking zijn gekomen met de Rasbiologie. Gedurende een periode van 30 jaar, eindigend in 1958, voerde het eerste Rasbiologisch Instituut ter wereld allerlei maatregelen uit om het Lapse ras, ofwel; de Sami, van de Arische Zweden af te scheiden. Met maatregelen zoals gedwongen abortussen, gedwongen verhuizingen, castraties en het uit huis plaatsen van kinderen werden de Sami als minderwaardige mensen geclassificeerd.

Het boek dat hij beoogt te maken wordt een archief dat angevuld kan worden met neuwe verhalen. Voor de donateur die hem de helft van het benodigde bedrag schenkt, heeft Brouwer wel een heel bijzonder cadeau in petto: een reis naar Lapland.

Het project van Piek heeft nog twee dagen en 14% te gaan, dat van Michiel Brouwer nog 57.

Een project dat onlangs succesvol werd afgesloten is ‘Mijn naam is Cohen’ dat nog tot 16 april in het Joods Historisch Museum als tentoonstelling te bezoeken is.

Alle fotografieprojecten op Voordekunst.nl