Steef Zoetmulder (92) overleden

Afgelopen zaterdag is de fotograaf Steef Zoetmulder overleden. Op 10 september zou hij 93 jaar zijn geworden. Zoetmulder maakte naam in de decennia na de Tweede Wereldoorlog, zowel met zijn opdrachtfotografie als met zijn vrije werk.
Zoetmulders fotomateriaal werd tweemaal grondig verwoest. Eenmaal in 1944 toen bombardementen op Rotterdam onder meer zijn studio in de as legden. En een tweede keer toen hij zelf alles vernietigde dat hij voor commerciële opdrachtgevers had gemaakt. Hij vond dat materiaal niet de moeite waard en ontnam hiermee het nageslacht de mogelijkheid dit werk te zien.

Zoetmulder was in zijn vrije werk sterk geïnspireerd door de ‘subjectieve fotografie’ van mensen als Otto Steinert en Man Ray: een strenge beeldopbouw met de nadruk op de individuele en subjectieve inbreng van de fotograaf.

Na enkele minder geslaagde pogingen om als fotograaf aan de slag te komen begint hij in 1937 onder de naam STEZO een studio. Aan het eind van de oorlog concentreert hij zich op portretfotografie, later richt hij zich meer op de commerciële opdrachten. In 1978 begint hij met schilderen en tekenen. In 1987 beëindigt Zoetmulder zijn werk als opdrachtfotograaf en maakt uitsluitend nog vrij werk.

• Meer informatie en foto’s op de vroegere website van het Nederlands Fotoarchief.