Steenbergen Stipendium 2015 voor Esther Hovers

Eind vorige week is het Steenbergen Stipendium 2015, belangrijke prijs voor jong fotografietalent in Nederland, toegekend aan Esther Hovers (1991) van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. De publieksprijs gaat naar Lou Muuse (1992) van de Willem de Kooning Academie in Rotterdam met het werk ‘Retour Afzender’. Het werk van de winnaars en de drie genomineerden is nog tot en met 1 november te zien in een groepstentoonstelling in het Nederlands Fotomuseum.

Met het project ‘False Positives’ verbeeldt Hovers de ethische discussie die ontstaat door surveillance in de openbare ruimte. Wanneer vertoont iemand ‘normaal’ of ‘afwijkend’ gedrag volgens intelligente bewakingscamera’s? Voor het oog van de camera is iedereen verdacht, elk persoon een mogelijke dader. Door veel vormen van visueel onderzoek met elkaar te combineren, is zij er in geslaagd een ingewikkeld en abstract onderwerp in kaart te brengen.

In het persbericht van het Nederlands Fotomuseum lezen we verder:

Jury prijst eigenzinnige gedrevenheid Hovers

De jury, bestaande uit Sterre Sprengers (juryvoorzitter Steenbergen Stipendium, beeldredacteur De Correspondent), Jaap Scheeren (fotograaf en eervolle vermelding Steenbergen Stipendium 2003) en Caroline von Courten (promovendus in fototheorie, Universiteit Leiden), prijst Hovers om haar eigenzinnige manier van benaderen en ‘hoe zij de gelaagdheid van het onderwerp weet te vertalen in een gelaagdheid van benaderingen in haar onderzoek’. In het rapport oordeelt de jury: ‘Deze student toont zich zowel als een echte beeldmaker als onderzoeker. Feiten als uitgangspunt nemend, weet zij een beeldtaal te hanteren die diezelfde feitelijkheid uitdraagt. Tegelijk schept ze ruimte voor verbeelding, zowel bij zichzelf als bij de kijker’.

Publieksprijs

Tot en met 11 oktober konden bezoekers van het Nederlands Fotomuseum op zaal en online hun stem uitbrengen voor de publieksprijs. De meeste stemmen ging naar het werk ‘Retour Afzender’ van Lou Muuse van de Willem de Kooning Academie in Rotterdam. In haar werk geeft Muuse een overzichtelijke weergave van de ingewikkelde asielprocedure van Nederland door illustraties en informatie samen te voegen op een one page website.

Reflectie op academies

De jury bezoekt de eindexamen-exposities van verschillende kunstacademies door Nederland om vijf werken te selecteren voor het Steenbergen Stipendium. Dit geeft de jury een scherpe blik op de kwaliteit van de eindexamenexposities en de ontwikkelingen die de academies doormaken. De bevindingen zijn per academie verwoord in het juryrapport. Het juryrapport is te lezen op www.nederlandsfotomuseum.nl.

Tentoonstelling

Het werk van de winnaars en de genomineerden van het Steenbergen Stipendium 2015 is nog tot en met 1 november te zien in het Nederlands Fotomuseum. Naast de twee winnaars zijn dat:
– Amber Toorop (1989), G’lijk weleer, mijn lieve schat
– Yara van der Velden (1989), Projections
– Majda Vidakovic (1990), Did You Mean: Anything Else

De Steenbergen Stichting en het Stipendium

Het Steenbergen Stipendium heeft de ambitie om kwalitatief hoogstaande fotoprojecten uit te lichten. In de afgelopen zestien jaar heeft het Steenbergen Stipendium zich bewezen als een toonaangevende prijs, die wordt gerespecteerd door academies, studenten en critici. Eerdere onderscheidingen van het Steenbergen Stipendium zijn ontvangen door onder meer Olya Oleinic (2014), Ola Lanko (2012), Willem Popelier (2008), Petra Stavast (2002) en Andrea Stultiens (1998).

De nominatie van de projecten gaat hand in hand met het signaleren van vernieuwing binnen de fotografie en geeft inzicht hoe de nieuwe generatie het medium gebruikt. Deze bevindingen worden ieder jaar verwoord in een juryrapport, waarin ook de kwaliteit van de verschillende opleidingen tegen het licht wordt gehouden.

www.steenbergen-stichting.nl