Steenbergen Stipendium voor Ola Lanko

Het Steenbergen Stipendium, een van de belangrijke prijzen voor jonge fotografen in Nederland, is dinsdagavond toegekend aan Ola Lanko van de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam. Lanko heeft zich met haar project Required Reading op verfrissende wijze toegelegd op het interpreteren van beeld, aldus een persbericht van het Nederlands Fotomuseum: ‘Niet alleen toont zij zich als uitzonderlijk beeldmaker, maar ook als onderzoeker. Aan de hand van kleine stappen weet Lanko op een geniaal simplistische manier inzichtelijk te maken hoe wij beeld lezen, zoals wij ook tekst lezen. Ofwel visuele geletterdheid.’
Het bericht vervolgt:

De publieksprijs gaat naar Dominique Princen (AKV | St. Joost, Breda). Haar project Wordt vervolgd kreeg van de bezoekers van het Nederlands Fotomuseum een meerderheid aan stemmen.

Aan het Steenbergen Stipendium is een geldbedrag van 5000 euro verbonden. Sinds 1998 wordt het stipendium toegekend en uitgereikt in samenwerking met het Nederlands Fotomuseum.

Uit het juryrapport
De jury, bestaande uit Sterre Sprengers (juryvoorzitter Steenbergen Stipendium, beeldredacteur nrc.next), Colette Olof (tentoonstellingsmaker) en Koen Hauser (fotograaf) koos unaniem voor het project Required Reading van Ola Lanko. ‘In haar project heeft Lanko op een wetenschappelijke en artistiek verfrissende manier onderzoek gedaan naar hoe wij mensen beelden lezen. Onze visuele geletterdheid. Wat hebben wij in een beeld nodig om het te interpreteren, hoe zeer is dit cultureel bepaald en hoezeer houden onze ogen ons eigenlijk voor de gek. In kleine stappen weet zij verschillende aspecten op geniaal simplistische manier haar denkpatronen inzichtelijk te maken. Als een systeem om beeld te lezen, zoals we ook tekst lezen. Zowel in haar boek, als in het gepresenteerde werk aan de muur weet zij zowel visueel als inhoudelijk een intrigerend eigenzinnig onderzoek uiteen te zetten.’

Required Reading from Ola Lanko on Vimeo.

Publieksprijs
Bezoekers van het Nederlands Fotomuseum konden in de tentoonstelling hun stem uitbrengen voor de publieksprijs. Een meerderheid van de stemmen ging naar Dominique Princen. In haar project Wordt Vervolgd heeft zij haar zoektocht in haar fascinatie en frustratie van fotografie-zonder-het-zelf-te-hoeven-maken, weten om te zetten in een zeer persoonlijk en tegelijk wetenschappelijk onderzoek naar de beleving van het medium. Zij werd ‘meester in het selecteren van beelden’ genoemd en een alomvattende reactie ging over de knappe combinatie van beeld en goed geschreven essays.

Tentoonstelling
Het werk van alle genomineerden is nog t/m 28 oktober 2012 te zien in het Nederlands Fotomuseum.
Alle genomineerden voor het Steenbergen Stipendium zijn:
· Iztok Klan?ar – Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten, Den Haag
· Ola Lanko – De Gerrit Rietveld Academie. Amsterdam
· Bram van Oosten – Hogeschool voor de Kunsten, Utrecht
· Philip Schuette – Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten, Den Haag
· Dominique Princen – AKV | St.Joost, Breda

De Steenbergen Stichting en het Stipendium
De Steenbergen Stichting is in 1961 opgericht door Johan Steenbergen (1886-1967), oprichter van Ihagee Kamerawerk, ter nagedachtenis aan zijn oudere broer Hermann Diedrich Steenbergen (1883-1945). De Stichting zet zich in voor meerdere culturele doelen, waaronder het beschikbaar stellen van beurzen aan jonge talentvolle fotografen als stimulering na hun opleiding. Het Stipendium voor fotografie en de samenwerking met het Nederlands Fotomuseum bestaan sinds 1998.
www.steenbergen-stichting.nl
www.facebook.com/StStipendium