Stemming

Hebbes! Eindelijk een ongestoorde feestfoto. Geen luxe glamour, discolampen met mistwolk, gespierde uitsmijters of extravagantie. Gewoon lekker thuis blijven. Zelf de naald in het vinyl planten.

Voor het fotografisch feestoverzicht staat de fotograaf nu het beste op de pluche zitting van een eetkamerstoel. Graag wel eerst even de schoenen uit. Dan snel zijn glaasje legen, het gevaar van omstoten is groot. Nog gauw een handje pinda’s en- Ho! Daar gaat-ie.

In de gang gillen de tantes van het lachen. De kamerdeur vliegt open en daar komen ze: op de maat de voorkamer in. Een sliert schuift rond de eettafel, trekt hossend langs de huzarenslaatjes en verdwijnt met een lus om het theekarretje meteen de hoek om, de kamer weer uit. Wiebelend in het episch centrum houdt de fotograaf vakkundig stand.

Op de achtergrond wordt de wc onophoudelijk doorgetrokken. Wie eraf komt haakt in. De tuindeur gaat open, een koude tochtvlaag knalt de kamerdeur dicht. De grammofoonnaald springt in een andere groef. De fotograaf draait zijn rolletje door, doet een alvast een nieuwe scherptetest op de gordijnen, daarna op het hert aan de muur en tot slot vangt hij het chalet in zijn zoeker.

Op de alpenwei ligt één koe in de bergrust. Door de ijle stilte komt een eenzame fotograaf aangelopen. Hij richt hij zijn camera op de gordijnen van het chalet, stelt nauwkeurig scherp. Een dreun tegen de deurkruk. En daar zijn ze weer. Van je heeela holaaa. In zijn streepjespak verschijnt oom nu binnen het fotokader. Eenmaal midden in beeld leveren zijn krijtstreep en snor het haarfijn bewijs. Scherptetest boven de boomgrens: Geslaagd.

schoenendoos0
Schrijfster en beeldend kunstenaar Margit Willems deelt foto’s met ons uit haar verzameling en die van anderen. Meer fotokeuzes van Willems zijn te vinden op de Facebook-pagina K Wispelaer Zetkrant.