Stephan Vanfleteren fotografeert Friesland

De derde editie van de fotografieopdracht die sinds 2003 gezamenlijk door Fries Museum en Leeuwarder Courant wordt verstrekt, wordt uitgevoerd door de Belgische fotograaf Stephan Vanfleteren. Van 27 juni tot en met 29 augustus is het resultaat van het veldwerk van Vanfleteren te zien in de tentoonstelling Flakkelân in het Fries Museum in Leeuwarden.

Het persbericht van het museum:

Stephan Vanfleteren (1969) nam de uitnodiging voor de opdracht graag aan. Hij gaat zich bezighouden met de rol die het verleden speelt in het moderne Friesland. ‘Hoe precies, dat zal gaandeweg blijken. Zeker, ik houd van het landschap en de mens, maar het zal zeker een persoonlijk verhaal worden. Dat kan niet anders.’ Het resultaat wordt een typische mengeling van portret en landschap.

Vanfleteren staat niet alleen in zijn geboorteland, maar ook in Nederland hoog aangeschreven met zijn indringende zwart-wit portretten en landschappen. In ons land is zijn werk regelmatig te zien in de Volkskrant. Voor die krant fotografeerde hij al enkele keren in Friesland.

Vanfleteren: ‘Ik herinner me de eerste keer. Ik zag die dag een kerkje boven een weiland en een dijkje. Ik richtte mijn toestel en ineens vlogen er ganzen door het beeld. Nu nog herinner ik me het klikken van mijn sluiter en het zoevend geluid van die vogels. Zo mooi! Ik had ze niet zien aankomen maar ze maakten het beeld echt compleet.’Die dag dacht hij: ‘Op een plek waar ik zoveel geluk heb wil ik nóg wel eens werken.’

Vanfleteren, tevens jurylid bij World Press Photo, maakte vorig jaar furore met een grote overzichtstentoonstelling van zijn portretten. De expositie vond plaats in een oud circusgebouw in Gent en trok in enkele maanden tijd maar liefst 50.000 bezoekers. Momenteel is diezelfde expositie te zien in Centre Céramique in Maastricht.

De twee eerdere edities van de foto-opdracht van het Fries Museum en de Leeuwarden Courant werden uitgevoerd door
Han Singels (2003, Takomst Treast) en Theo Baart (2005, achterland-voorland).

BVBLD: Flakkelân