Steye Raviez (74) overleden

Afgelopen maandag is fotograaf en schrijver Steye Raviez overleden, zo meldde Het Parool woensdagmiddag als eerste medium. Raviez was jarenlang fotograaf voor de opiniebladen Haagse Post en Vrij Nederland en vooral bekend van zijn portretten. Met schrijvers als Gerad Reve en Jan Wolkers had hij als portrettist een goede band.

Raviez werkte behalve voor genoemde bladen ook voor Avenue. Op latere leeftijd was hij jaren als docent fotojournalistiek verbonden aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag.

Daarnaast schreef Steye Raviez meerdere misdaadromans (The EndVuile Streken en Addergebroed), verscheen het boek Raviez’ Reve in opdracht van het Letterkundig Museum en een fotoboek over Jan Wolkers.

‘In het voorjaar van 2017 verschijnt naast een heruitgave van Steye’s misdaadroman Vuile streken een dubbelbiografie van zijn ouders, Spion, zo meldt de site van uitgever Aldus Boek Compagnie.

Zoals in het eind vorig jaar verschenen boek De Beste Mensenfotograaf Die Ik Ken – een carrière-overzicht van Raviez’ werk – wordt gememoreerd, was Gerard Reve een groot fan. Hij schreef bij voorbeeld  in een brief: ‘Wanneer pers of uitgevers mij om een foto vragen, beveel ik gewoonlijk jou aan. Men neemt echter helaas zelden een foto van jouw hand, vermoedelijk omdat je ‘te duur’ bent. Je bent natuurlijk in het geheel niet te duur, maar je vraagt – terecht – misschien iets meer dan een ander. Ik vind je de beste mensenfotograaf die ik ken, omdat je op je fotoos ook het innerlijk van de persoon uitbeeldt.’

In een inleiding in dat laatste boek geeft fotograaf Eddy Posthuma de Boer als verklaring: ‘De fotograaf die na drie minuten weer vertrokken was, heeft nauwelijks indruk gemaakt en is snel vergeten. Wie meer tijd nam, zoals Steye Raviez, en het wezen van de geportretteerde wist vast te leggen, zal onthouden worden.’

Voor Vrij Nederland schreef verslaggever Rudie Kagie een persoonlijke terugblik op het leven van Steye Raviez:
Mensenfotograaf Steye Raviez is niet meer