Stift

Honderdduizend extra verpleegsters heeft het Amerikaanse Rode Kruis achter de geallieerde frontlinies nodig, maar wat moeten ze aan? Het is 1944.

Om het acute tekort op te vangen zijn er in korte tijd legers jonge meisjes klaargestoomd om medische hulp aan gewonde soldaten en burgers in de oorlogsgebieden van Europa te kunnen verlenen. Idealistische meisjes en dus mag de fotografie hierbij niet ontbreken. Foto’s van schrijvende meisjes in collegezalen, meisjes met rollen verband in hun handen of naast witte bedden met echte patiënten. Ze zijn al gemaakt.

Voor vertrek moeten alleen de gloednieuwe schorten en blouses nog uit het cellofaan worden gepeuterd. Daarna komen de stevige veterschoenen op maat uit hun dozen en worden de kapjes stevig bovenop de kapsels gezet. Voor iedere zuster heeft the army daartoe een kaartje haarspelden ter beschikking gesteld. De legerfotograaf poetst ondertussen zijn lens en gaat alvast op zoek naar een geschikte fotoruimte.

Het wordt: op kantoor. De eerste verpleegster die binnenstapt is Jane Womack. Het rode kruis spat van haar linker mouw af en de zakken van haar werkschort zitten nu al vol met van alles. Maar het kantoor is te klein om haar van top tot teen vast te leggen, dus of ze even op iets stevigs wil klimmen. Het wordt de medicijnkluis. Nu alleen nog een beetje draaien. Ja zo. Dit beeld zal verpleegsters in spé eventueel kunnen overhalen…

Had die kantoordeur nou niet éventjes dicht gekund? ‘n Kleine moeite en dan zou Jane in haar outfit qua beeld niet zijn verstoord door een deur op een kier. Of staat die kier ergens voor? Een verborgen boodschap aan andere meisjes? Onmogelijk. Jane heeft immers al getekend, er is geen ontsnappen meer aan.

Daar staat ze dan Jane, heroïsch maar o, met rood gestifte lippen. En geen idee wat haar te wachten staat: de eerste de beste hoofdzuster in Europa. Die zal achter het front absoluut geen vrolijk rood geverfde lippen dulden…idealisme of niet.

schoenendoos0

Schrijfster en beeldend kunstenaar Margit Willems deelt foto’s met ons uit haar verzameling en die van anderen. Meer fotokeuzes van Willems zijn te vinden op de Facebook-pagina K Wispelaer Zetkrant.