Stig en Sassen fotograferen condoomjurken

De Stichting ArtAids – een initiatief van Han Nefkens – presenteerde ter gelegenheid van Wereld Aids Dag (1 december) vijf nieuwe fotoseries, in opdracht gemaakt door Viviane Sassen en Martine Stig. De series zijn gecreëerd rond de ‘condoomjurken’ van de Braziliaanse ontwerpster Adriana Bertini, waarin tussen de 710 en 6.500 condooms per outfit zijn verwerkt.
Cover is van 29 november 2008 t/m 1 februari 2009 te zien in het Centraal Museum in Utrecht en van 19 maart tot 5 mei 2009 in het AMC in Amsterdam. ArtAids verkoopt de fotoseries ten bate van een aidsproject in Thailand.

In september 2005 reisden de fotografen Viviane Sassen en Martine Stig naar Moskou, met vijf ‘condoomjurken’ van de Braziliaanse ontwerpster Adriana Bertini in hun bagage. Sassen en Stig gingen op vijf locaties in Moskou op zoek naar meisjes die de outfits konden dragen – als hedendaagse Assepoesters. Zij legden hun zoektocht vast in vijf fotoreeksen.

De oprichter van ArtAids, schrijver en verzamelaaar Han Nefkens, had Bertini’s outfits van textiel en condooms in 2004 tijdens de Internationale Aids Conferentie in Bangkok gekocht. In Nederland voegde hij ze bij het langdurig bruikleen van zijn H+F Collectie aan het Centraal Museum, waar echter bleek dat de latex condooms niet konden worden geconserveerd. De wens de kledingstukken vast te leggen voordat ze zouden vergaan, leidde tot de opdracht aan Stig en Sassen, die het Cover-concept ontwikkelden.

Viviane Sassen en Martine Stig zochten hun modellen onder gewone meisjes in het ontwikkelde Moskou – gerichte keuzes, bedoeld om de stereotiepe associaties te doorbreken die het woord ‘aids’ nog altijd oproept. Binnen het caleidoscopische beeld dat Cover geeft van vijf meisjes, hun culturen en de metropool Moskou, zijn Bertini’s condoomjurken ‘gewoon’ geworden.

Viviane Sassen en Martine Stig werken autonoom als kunstenaars en voeren daarnaast geregeld samen opdrachten uit – zo fotografeerden ze in 2006 de wereldwijde campagne van Diesel. In het werk van Martine Stig (1972) staan vragen met betrekking tot de rol en de werking van de fotografie centraal. Bekende series van haar zijn After, Men, Hello, Bloos, D.P.R.K. en Sisters. Viviane Sassen (1972) maakte onder andere modereportages voor So (Alexander van Slobbe) en Miu Miu (Prada), waarin ze duidelijk afwijkt van de gangbare modefotografie. Haar vrije werk maakt ze vaak in Afrika, waarbij ze haar eigen beeld van dat continent onderzoekt. In 2007 won Viviane Sassen de Prix de Rome.

De Braziliaanse ontwerpster Adriana Bertini (1971) presenteerde in 1997 in São Paulo voor het eerst een modelijn die volledig was gemaakt van afgekeurde condooms. Met haar amuserende en prikkelende outfits wil ze vooral jongeren stimuleren om over safe sex te praten.

ArtAids zet kunst in als wapen in de strijd tegen aids. De stichting nodigt toonaangevende kunstenaars uit om werk te maken over aids en aanverwante onderwerpen en gebruikt de kunst die zo ontstaat om de aandacht op de aidsproblematiek te vestigen, de stigmatisering van hiv-geïnfecteerden aan de kaak te stellen en fondsen voor aidsprojecten te genereren. ArtAids is opgericht door de Nederlandse schrijver en kunstverzamelaar Han Nefkens, die zelf seropositief is. Er zijn zelfstandige ArtAids-organisaties in Nederland, Thailand en Spanje.

ArtAids gebruikt de fondsen die het genereert vooral voor hulp aan seropositieve kinderen in Thailand. Samen met de HIV Netherlands Australia Thailand Research Collaboration (HIV-NAT), die onder auspiciën van het Thaise Rode Kruis een onderzoeks- en behandelcentrum in Bangkok runt, heeft ArtAids een programma opgezet dat effectieve behandelmethoden biedt aan seropositieve kinderen en hen in staat stelt onderwijs te blijven volgen. Verder financiert de stichting ‘Art Camps’, waar tekenlessen en andere activiteiten worden aangeboden. Hier kunnen de kinderen en hun verzorgers elkaar in een veilige omgeving ontmoeten en hun ervaringen uitwisselen.

In aansluiting op Wereld Aids Dag (1 december) 2008 wijdt het Centraal Museum in Utrecht een presentatie aan de Cover opdracht van ArtAids. Cover – Viviane Sassen en Martine Stig in Moskou is in één van de projectkamers te zien van 29 november 2008 tot en met 1 februari 2009. De Brummelkamp Galerie van het AMC te Amsterdam toont Cover van 19 maart tot 5 mei 2009.

Bij Veenman Publishers verschijnt het boek Cover – Viviane Sassen/Martine Stig, met daarin alle foto’s en een inleidende tekst. Een gedeelte van de opbrengst van de verkoop komt via ArtAids ten goede aan HIV-NAT. De verkoopprijs is € 19,95.

ArtAids brengt de vijf Cover-series uit in een oplage van acht, in een coproductie met Motive Gallery te Amsterdam.
De verkoopprijs is € 3.250,- per serie van 7 of 8 foto’s. Per serie komt een bedrag van € 2.000,- ten goede aan HIV-NAT in Bangkok.

www.artaids.com