Stijloefeningen van Japanse jongeren

Op de kortste dag van het jaar opende in café De Engelbewaarder in Amsterdam de expositie Tokyo interviews: jongeren in Japan. Het betreft negenentwintig foto’s van Taco van der Eb uit een veel grotere serie over extravagant geklede adolescenten in Tokyo, Kyoto en Osaka.
Kort voordat ze mee gaan draaien in de maalstroom van het volwassen Japanse leven en ze geacht worden zich volledig te conformeren, rebelleert een deel van de stadsjeugd. Die opstandigheid uit zich vooral in een zeer afwijkende kledingkeuze.

Tijdens zijn eerste reis door Japan in 2000 zag fotograaf Taco van der Eb (Leiden, 1966) tussen de duizenden eenvormig geklede forensen af en toe jongeren lopen in kleding geïnspireerd op het hippie-, punk- of manga-idioom. Van der Eb portretteerde er een aantal, maar kwam er door de taalbarrière niet achter wat deze jongeren bezielde.

Tijdens een tweede reis, die hij in gezelschap van tolk en Japankenner Neil Warlicht maakte, concentreerde Van der Eb zich volledig op dit fenomeen. Hij fotografeerde in korte tijd een groot aantal jongeren, terwijl Warlicht korte interviews met hen afnam.

De jonge Japanners zijn ongekunsteld gefotografeerd, waarbij Van der Eb voor de achtergrond uiterst geraffineerd gebruik maakte van het soms overdonderende straatbeeld.
Uit de korte interviews die bij de foto’s zijn opgehangen, blijkt dat deze adoloscenten voornamelijk met een stijloefening bezig zijn. De Japanse samenleving lijkt geen echt alternatief te bieden voor een levenslang werkverband bij een grote firma met alle consequenties van dien. Op de vraag wat hun toekomstbeeld was, antwoordden de geportretteerden meestal vaag in de richting van ‘popster’ of ‘danseres’.

Van der Eb heeft honderd portretten gebundeld in een boekje dat hier en daar, bij de gespecialiseerde boekhandel nog te koop is. De serie werd voor het eerst geëxposeerd in het Leidse Von Sieboldhuis, het museum over de Japanse cultuur, dat dit project mede mogelijk maakte. Verder waren de foto’s te zien bij de Fujifilm European Press Photo Award in Lissabon (Van der Eb won de Nederlandse competitie van deze prijs), tijdens een screening in Perpignan en bij Paris Photo.

De expositie is georganiseerd door het trio Willemsen, De Bode en Wildeman, met medewerking van Hollandse Hoogte en de Engelbewaarder. Van der Eb wordt sinds een maand vertegenwoordigd door het genoemde persbureau.

Expositie
Tokyo Interviews: jongeren in Japan
Tot 15 maart 2006 in café De Engelbewaarder
Kloveniersburgwal 59 in Amsterdam

publicatie
Life is confusing
100 foto’s in kleur
prijs: 29,50