Stilte, schoonheid en melancholie in Kolderveen

Fotografe Jantien de Bruin verbleef in de herfst van 2005 als artist in residence in Kolderveen. Haar visie op het plattelandsleven op de grens van Drente en Overijssel presenteert zij in haar serie ‘Dikken Kat en Kolderveen’.
Ruimte refereert in fotografie vaak aan stilte. Ruimte en de afwezigheid van menselijke activiteit in de beelden van De Bruin roepen een sfeer op waarin specifieke geluiden als het blaffen van een hond, een brommer in de verte of het geruis van de wind door de bladeren van een herfstige boom de suizende stilte even verstoren.

Kolderveen is een buurtschap in de omgeving van Meppel, opgebouwd uit zo’n tachtig boerderijen die strak langs de kaarsrechte vaart liggen. Wanneer je iemand wil tegenkomen moet je die opzoeken, zo lijkt het in deze foto’s. In het boekje van De Bruin staan een achttal portretten, in de overige beelden is geen mens te zien.

Op uitnodiging van de stichting Kunst in Kolderveen (KiK) verbleef de fotografe drie maanden in het bewoonbare deel van de oude zuivelfabriek die KiK voor haar activiteiten kan gebruiken. Ze leerde de omgeving en de bewoners kennen en maakte een persoonlijk fotografisch verslag in zwart-wit, in het klassieke vierkante middenformaat. Eind april opende in de locale Hervormde kerk een presentatie van twaalf foto’s uit deze serie.

Jantien de Bruin (1971) volgde fotografie-opleidingen in Haarlem en Utrecht. Ze werkt aan eigenzinnige documentaire en autonome projecten. Daarnaast legt zij zich toe op portretfotografie.

De titel van het boekje en de tentoonstelling is afkomstig van een antiek tegeltableau, dat De Bruin in een Kolderveenster boerderij aantrof en afgedrukt is in het boekje. De zwart-wit beelden, de herfstige sfeer, twee portretten van enigszins desolate kinderen: het draagt allemaal bij aan de melancholische indruk die deze serie maakt. Alsof de tijd even haar adem inhoudt, het verleden tastbaar wordt en een toekomst vooralsnog onvoorstelbaar blijft.

Han Schoonhoven

Dikken Kat en Kolderveen
fotografie: Jantien de Bruin
teksten: Mark Moorman, Erik Luermans en Lukas Koops
vormgeving: Steven van der Gaauw
uitgever: Stichting KiK
paperback, 46 pagina’s, 24 foto’s in zwart-wit
prijs: 15 euro

De expositie is op 20 en 21 mei nog te zien in de Nederlands Hervormde Kerk Kolder- en Dinxterveen, Kolderveen 45 in Nijeveen. In oktober hangt de serie in Galerie 32/34 in Amsterdam Osdorp.

• Een uitgebreide portfolio en beknopte informatie is te vinden op: www.jantiendebruin.nl,