Stof

Eén moment van onoplettendheid en je loopt als fotograaf gevaar. Neem nu een doodgewone portretsessie, en profil…

Dat de meeste mensen liever flatteus – dus frontaal – willen worden vereeuwigd, vermindert het beroepsgevaar overigens niet. Een kuchje, een nies, daar heeft ieder model vanzelfsprekend recht op. Een beetje vakman wacht af, schikt de oren na afloop terug op één lijn, draait de neus recht naar voren- en hanteert de ontspanner. De enige zorg: of de foto gelukt is. En dat zal wel. Maar er dreigt een ander onheil.

Ook tijdens een en profil fotosessie zit uw fotomodel wel eens niet stil, heeft last van kriebel of houdt het hoofd schuin. Een kuchje, een nies, daar heeft uw model natuurlijk recht op. Zelfde procedé: oren weer schikken, neus verticaal. De enige zorg: of de foto naar wens is. Gelukkig valt er na afloop, digitaal, nog best wat te rommelen.

De kuch of nies verdwarrelt meestal met gemak in al die vleeskleurige pixels. Maar dat de ware bedreiging daarmee niet weg is, heeft de professionele fotowereld bewezen. Dankzij de onflatteuze en profil opname is de fotografie de medische wetenschap zelfs te snel af geweest:  de aanwezigheid van smetstof in de fotostudio is onmiskenbaar bewezen. Dit heeft gevolgen.

In iedere geavanceerde studio, wachtkamer maar ook in de tram moet de zakdoek voortaan verplicht gesteld worden.

 

schoenendoos0

Schrijfster en beeldend kunstenaar Margit Willems deelt foto’s met ons uit haar verzameling en die van anderen. Meer fotokeuzes van Willems zijn te vinden op de Facebook-pagina K Wispelaer Zetkrant.