De Amsterdamse fotograaf Theo Niekus en de muzikant Trevor Oosterling hebben een website opgezet waarop zij verslagen plaatsen van aanvaringen tussen burgers en politie. Zij hebben beiden slechte ervaringen met de Amsterdamse politie. Theo Niekus moet eind oktober voor de rechter verschijnen vanwege ‘het zonder redelijk doel ophouden’ op de Amsterdamse Dam.
Het verhaal van de confrontatie tussen Theo Niekus en twee Amsterdamse agenten lijkt surreëel, op een absurde manier wel grappig eigenlijk, maar heeft voor de fotograaf die bijna dagelijks in de Amsterdamse binnenstad werkt verstrekkende gevolgen.
Begin jaren negentig begint Niekus op straat te fotograferen, soms in buitenlandse steden, maar meestal in Amsterdam. Zo’n 150 tot 200 dagen per jaar loopt hij van het Centraal Station naar het Rembrandtplein, naar het Leidseplein of de Nieuwmarkt. Uit zijn opnamen stelt hij een beeldencyclopedie van het menselijk handelen samen, inmiddels is er een ‘boek’ bestaande uit 100 hoofdstukken met elk ongeveer 40 foto’s per hoofdstuk
Er verschenen drie boeken met fotografie van Niekus, zijn werk is regelmatig geëxposeerd en door verschillende fondsen gehonereerd. Het is voor Niekus van groot belang zonder restricties in de openbare ruimte te kunnen fotograferen.
Fotograferen op de straat betekent wachten, kijken, nog wat wachten en dan op het juiste moment die foto maken. Een maand terug was Niekus op de Dam aan het werk en wordt daar al een tijdje in de gaten gehouden door twee stadswachten. De stadswachten lopen op een zeker moment naar drie agenten, vertellen het één en ander en wijzen daarbij naar Niekus. De agenten wandelen naar de fotograaf en vragen hem wat hij aan het doen is. Ze hebben hem al zien fotograferen, dus Niekus volstaat met het antwoord: ‘Ik sta hier.’
Dat vonden ze geen fijne opmerking, dus vroegen ze naar zijn identiteitsbewijs. Had hij die dag niet bij zich. Dat leverde de eerste bon op. Vervolgens vertellen ze hem dat hij daar niet langer dan 15 minuten mag staan, want het is een ‘noodgebied’. Niekus merkt op dat toeristen en muzikanten vaak veel langer op de Dam staan of zitten en vraagt of die ook allemaal bekeurd worden. Weer fout. Hij krijgt zijn tweede boete. Nu voor het ‘zich zonder redelijk doel ophouden’.
Bij navraag hoort Niekus dat dit soort incidenten vaker voorkomen. Hij schijnt dat de binnenstad van Amsterdam een trainingsgebied is voor agenten in opleiding, die zich nog wel eens ‘Roomser dan de Paus’ opstellen. Daarnaast schijnt er een quotum van verbaliseringen te bestaan, dat elke maand gehaald moet worden.
De fotograaf wil hier iets aan doen. Hij laat deze zaak voorkomen (op 26 oktober om half twaalf in het gerechtsgebouw aan de Parnassusweg in Amsterdam) en verzamelt ondertussen vergelijkbare incidenten. De voorzitter van de Fotografenfederatie Gerrit Jan Wolffensperger heeft een geschikte advocaat voor hem gevonden. Het volledige verhaal en de reacties zijn te lezen op de deze week gestarte website.
• Lees en bekijk: www. politie-intimidatie.nl