Straatfotograaf Roger Mayne (85) overleden

De Britse fotograaf Roger Mayne is op 7 juni 2014 overleden. Als fotograaf was hij sociaal betrokken en fotografeerde hij de kleine verhalen in zijn directe omgeving, West-Londen.

De fotograaf, die zichzelf het vak had aangeleerd, stond bekend om zijn oog voor detail. Ook vond hij grote inspiratie in het werk van Henri Cartier-Bresson en zijn ‘decisive moment’.

In zijn directe omgeving omgeving fotografeerde hij onder andere tieners in de omgeving van Paddington. Dit deed hij in de jaren 50 voor zijn W10 serie, waarin hij het contrast liet zien tussen de uitbundigheid van deze jongeren en hun vervallen omgeving.

Het meeste fotografeerde hij echter kinderen. Daarbij werkte hij samen met sociologen Peter en Iona Opie, voor wie hij werkende en spelende kinderen fotografeerde. Ook zijn eigen kinderen waren terug te zien in zijn fotografie. Zijn inspiratie hiervoor kwam naar eigen zeggen voort uit zijn verlangen naar een jeugd die hij nooit had gehad.

Mayne heeft gepubliceerd in Time,  The Sunday Times, the Observer en Vogue. Ook heeft hij opdrachten gedaan voor o.a. The Chicago Sun-Times en The Times. Ook was hij in de jaren 60 docent aan de Bath Academy of Art.

Zijn werk is op dit moment ondergebracht bij verschillende musea, waaronder de Bibliothèque Nationale in Parijs en the Fox Talbot Historical Centre in het Engelse Lacock.

 www.theguardian.com