Straatinterieurs helpen daklozen aan extraatje

Voeten op tafel, zapper in de hand en een slapende hond naast de luie stoel. Een zak chips knispert gemoedelijk in de zonnige huiskamer en de bewoner ontspant tevreden. Tot er een fiets piepend door het interieur slalomt, met een scheldende berijder: ‘Wat is dit nu weer?’. De kamer bevindt zich namelijk midden op het fietspad van de Grote Marktstraat in Den Haag, tussen de Hema en de V&D in. Aldus een voorbeeld uit het project Less@home.
Fotograaf Eric Kampherbeek (28) uit Den Haag en beeldend kunstenaar Geert Limburg (39) uit Rotterdam bouwen en fotograferen voor hun kunstproject Less@home elke maand ergens in de stad een leefruimte van afgedankte spullen. Dit resulteert in een exclusieve poster in het Haags Straatnieuws, de krant die in de regio Haaglanden wordt verkocht door dak- en thuislozen.

De verkopers schaffen de krant aan voor € 0,95 en verkopen hem voor € 1,60. Het verschil vormt een bijdrage in hun levensonderhoud. Kringloop Holland stelt meubilair beschikbaar voor het kunstproject, dat zal bestaan uit veertien beelden. De posters in het Haags Straatnieuws zijn confronterend, maar ook vol humor door de verrassende details.

Limburg: ‘Een dakloze moet alles wat jij thuis doet, noodgedwongen in de openbare ruimte doen. En dan storen mensen zich ook nog aan zijn aanwezigheid, omdat dakloosheid een taboe is. Aan de ene kant brengt hij je in verlegenheid, aan de andere kant voel je je succesvol omdat jij in tegenstelling tot hem, wél geslaagd bent.” Kampherbeek: “Een dakloze woont buiten, dus iedereen kan meekijken in zijn privé ruimte. Wij combineren het huiselijke leven met het leven in de openbaarheid. Dat is een groot contrast. Zo zit ons project vol tegenstellingen: privacy tegenover non privacy, succes tegenover geen succes, afgedankte voorwerpen tegenover nieuwe aankopen. Want op de Grote Markt is iedereen aan het shoppen. Een dakloze heeft daar geen geld voor.’

Meer informatie: www.lessathome.nl