Studiedag over geschiedenis fotografie in Nederland

Dutch Eyes organiseert op 20 januari een studiedag over de geschiedenis van de fotografie en het vastleggen daarvan in een boek. Dutch Eyes is de naam van een samenwerkingsverband van onderzoekers en fotocollecties in Nederland zoals het Rijksmuseum Amsterdam, het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam, het Studie- en documentatiecentrum voor Fotografie van de Rijksuniversiteit Leiden, de Universiteit van Utrecht, het Gemeentearchief Amsterdam en het Stedelijk Museum Amsterdam. Gezamenlijk werken zij aan een uitgebreide publicatie die in 2006 zal verschijnen.
‘Nederlandse fotografie staat in binnen- en buitenland volop in de belangstelling. Maar heeft deze fotografie de geschiedschrijving die zij verdient,’ zo luidt de vraag in het persbericht. Dat vervolgt:
‘Vragen over de huidige stand van het onderzoek naar de Nederlandse fotografiegeschiedenis leiden steeds opnieuw tot levendige discussies. Dutch Eyes organiseert in samenwerking met de Werkgroep Visuele Cultuur van het Huizinga Instituut een studiedag waarop prominente sprekers uit het binnen- en buitenland aan de hand van prikkelende stellingen hun visie geven op Nederlandse fotografie. In het eerste deel van de studiedag zullen aan het woord komen:

Geoffrey Batchen (VS), hoogleraar Geschiedenis van de Fotografie aan de City University in New York. Hij maakte in het voorjaar van 2004 de fototentoonstelling ‘Forget Me Not’ voor het Van Gogh Museum.

Anne McCauley (Can), hoogleraar Geschiedenis van de Fotografie aan de Princeton University in Princeton NJ. Zij onderzoekt hoe de geschiedenis van de fotografie zich verhoudt tot die van de techniek, sociologie en cultuur.

Gerard Rooijakkers (NL), hoogleraar Nederlandse etnologie aan het Meertens Instituut, Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen. Zijn onderzoek richt zich op de constructie van nationale en culturele identiteiten.

Hoe komen deze identiteiten tot stand en wat is kenmerkend voor Nederlandse fotografie? In het tweede deel van de studiedag, opgebouwd uit een zestal workshops, gaan deskundigen dieper in op thema’s als nationale identiteit, methodologie en historiografie. Nadere informatie over het middagprogramma volgt binnenkort.

De studiedag Dutch Eyes is een unieke gelegenheid voor deskundigen en geïnteresseerden om tot een inspirerende uitwisseling te komen over de geschiedenis van de Nederlandse fotografie. Studiedag Dutch Eyes: 20 januari 2005 in het StedelijkMuseumCS, ruimte 11, Amsterdam.

Dutch Eyes wordt mede mogelijk gemaakt dankzij bijdragen van het Wertheimer Fonds, het VSB fonds en het Huizinga Instituut.

Meer informatie:
Over de studiedag: Miriam Bestebreurtje, 020 6272357, breurtje@tiscali.nl
Over de publicatie e.a.: Astrid Vorstermans, Valiz, boek- en culturele projecten: 020 6764144;
astrid.vorstermans@zonnet.nl