Suikerspinmeisje van Ed van der Elsken heeft nu een naam

Ze heeft zelf nooit geweten dat haar foto was opgenomen in het boek Amsterdam! van Ed van der Elsken, maar de vrouw met suikerspinkapsel op de beroemde foto is Margriet Swart, zo lezen we op de website van Stadsarchief Amsterdam.

De bron voor deze wetenschap is de weduwnaar van mevrouw Swart, die zestien jaar geleden overleden is. Hij kwam onlangs in het Stadsarchief melden dat hij de foto tien jaar geleden al eens had gezien op een tentoonstelling in het Amsterdam Museum (dat toen nog Amsterdams Historisch Museum heette – red).

Nadat het archief de foto met de identificatie op zijn Facebook-pagina had geplaatst, ontstond toch twijfel over de vraag of de jonge vrouw inderdaad Margriet Swart zou zijn.

Daarop heeft het Stadsarchief diepgravend onderzoek gedaan, dat werd bemoeilijkt doordat Ed van der Elsken op twee afdrukken van de foto een ander jaartal heeft geschreven: 1956 op de een, 1963 op de ander.

De negatiefvellen rondom de foto van het suikerspinmeisje zijn bestudeerd, alsmede productiejaren van brommers en datering van kentekenplaten van auto’s die op de omliggende foto’s van Van der Elsken te zien zijn.

Dat leidde voor de onderzoekers tot de eenduidige conclusie: ‘Alles wijst er op dat het om Margriet Swart gaat.’

Stadsarchief Amsterdam: Suikerspinmeisje heeft nu een naam

PhotoQ Bookshop: Amsterdam! van Ed van der Elsken