Suikertentoonstelling Noorderlicht naar Suriname

Op 1 juli 2013 vieren Nederland en Suriname dat 150 jaar geleden de slavernij werd afgeschaft. Als onderdeel van de feestelijkheden doet de internationale tentoonstellingstour van Noorderlicht, The Sweet and Sour Story of Sugar, Suriname aan, na een eerdere opstelling in Indonesië.
De organisatie meldt in een persbericht onder meer:

In opdracht van Noorderlicht maakten zes internationaal befaamde topfotografen twaalf fotoseries over suiker in Nederland, Suriname, Indonesië en Brazilië; vier landen die met elkaar verbonden zijn door een geschiedenis van suiker en kolonisatie. De fotografen brachten het verleden, heden en de toekomst van de suikerindustrie in kaart. De fotoseries uit de vier landen, aangevuld met historisch fotomateriaal uit verschillende koloniale archieven, vormen tezamen de ingrediënten van het project en de basis voor de open source.
(…)
Noorderlicht koos voor de presentatietournee van ‘The Sweet and Sour Story of Sugar’ voor een open source-model. De foto’s over onderwerpen rondom het thema ‘suiker en globalisering’ worden beschikbaar gesteld aan kunstinstellingen in Indonesië, Brazilië en Suriname. Lokale curatoren, fotografen en kunstenaars stellen met dit materiaal volgens hun eigen verhaal een tentoonstelling samen en voegen nieuw werk toe aan de open source. Bij elke presentatie in elk land ontstaan nieuwe betekenislagen die straks bij de eindpresentatie van het project in Groningen (september 2013) worden samengebracht.

Voor de presentatie in Suriname nodigt Noorderlicht’s projectpartner Nextlevelart verschillende kunstenaars uit om met het materiaal uit het project aan de slag te gaan. Curator en fotograaf Sirano Zalman stelt een fototentoonstelling samen waar hij eigen werk met ‘niet vertelde verhalen’ aan toevoegt. In zijn interpretatie laat hij zien dat het verleden doorleeft in het Suriname van vandaag. "We zijn gebonden en verbonden", aldus Sirano. Filmmaker Jurgen Lisse presenteert op de verschillende locaties in het land – voor het eerst in de geschiedenis van Suriname – een 3D-videomapping. In zijn videoprojecties geeft hij zijn visie op de koloniale geschiedenis.

www.noorderlicht.com