Sun aangeklaagd om foto Saddam in onderbroek

Afgelopen vrijdag plaatste de Britse tabloid The Sun foto’s van Saddam Hussein tijdens het wassen van zijn sokken en in zijn onderbroek.
De advocaten van de voormalige dictator spreken van een flagrante schending van diens privacy en eisen een miljoen dollar van The Sun.

Ook het Rode Kruis, dat erop toeziet dat de gevangenen naar behoren worden behandeld, heeft felle kritiek geuit op de foto’s die volgens hen in strijd zijn met Saddams recht op privacy.

De tabloid The Sun, onderdeel van het media-imperium van Rupert Murdoch, was niet onder de indruk van de klachten en plaatste zaterdag opnieuw foto’s uit de zwaarbewaakte gevangenis bij het vliegveld van Bagdad.
Naast andere beelden van Hussein bleek de krant ook over foto’s te beschikken van de Iraakse biologe Huda Sali Nahdi Ammash, bijgenaamd Mevrouw Miltvuur en van Saddams neef Ali Hassan al-Majid, ook bekend als Ali Chemicali.

De foto’s die kort na de arrestatie van Hussein zijn vrijgegeven werden toen gezien als een oorzaak voor de verhevigde onrust in Irak.

Nu is de officiële Amerikaanse reactie laconiek. President Bush gelooft niet dat een foto kan aanzetten tot moord, maar zeker weten doet hij het niet: ‘Ik denk dat zij (de opstandelingen) geïnspireerd zijn door een ideologie die zo barbaars en achterlijk is, dat voor vele westerlingen moeilijk te begrijpen is hoe zij denken.’

The Sun stelt dat de Amerikanen de foto’s aan hen hebben doorgespeeld. Zij zouden met de publicatie het Iraakse verzet een zware klap willen toedienen, omdat de voormalige leider als eenvoudige man is te zien. Het Amerikaanse leger ontkent dit ten stelligste en is een onderzoek begonnen naar de herkomst van de foto’s.