Sunday Times weigert foto’s van freelancers Syrië

De Press Gazette meldt dat The Sunday Times beelden van de Britse oorlogsfotograaf Rick Findler heeft geweigerd, omdat zij freelance fotografen niet willen aanmoedigen om uitzonderlijke risico’s te nemen. Findler werd geprezen voor zijn beeld dat hij maakte in Syrië, maar werd ingelicht dat de Sunday Times volgens nieuw beleid niet langer foto’s aanneemt van freelancers uit Syrië, wanneer zij de werkomstandigheden te gevaarlijk vinden.
De 28-jarige fotograaf is het niet eens met het beleid. Hij vindt dat het de individuele keuze van een fotograaf moet zijn om het risico wel of niet te nemen. Met het beleid neemt de Sunday Times een duidelijk standpunt in rondom de discussies over de ethiek van het in gevaar brengen van fotografen voor journalistieke doeleinden.

Onlangs ontstond er een discussie over de foto van Goran Tomasevic. Hij fotografeerde twee Syrische rebellen die werden geraakt door kogels. De fotograaf schrijft: ‘Ik hoorde twee schoten. Ik had mijn camera al op deze twee rebellen gericht. Ik hoorde geschreeuw en zag dat een van hen was geraakt. Hij leefde nog wanneer ik hem fotografeerde, maar stierf toen hij werd weggedragen.’

Nadat deze foto was gepubliceerd door Reuters, bevroeg fotografieblog Duckrabbit de ethiek van zulke opdrachten op twitter: ‘Zijn zulke foto’s het waard om voor te sterven en welke verantwoordelijkheid heeft Reuters ten opzichte van zijn personeel?’

Naast het vermijden van risico’s kan verantwoordelijkheid ook een reden zijn voor het nieuwe beleid. Wanneer een fotograaf in dienst van de krant wordt ontvoerd door militanten, is de krant verplicht om hulp te bieden. Voor freelance fotografen zou de situatie veel vager zijn. Kranten lijken deze situaties te vermijden door niet langer conflictfoto’s gemaakt door freelancers aan te nemen.

Petapixel:Sunday Times Telling Freelance Photogs Not to Submit War Images From Syria

Eerder op PhotoQ, over Tomasevic: Fotografen berichten van het Syrische front