Supergroothoek voor Pentax 645Z

Voor de digitale middenformaatcamera’s heeft Pentax een nieuw zoomobjectief aangekondigd: de HD Pentax-DA645 28-45mm F4.5 ED AW SR. Het objectief is speciaal ontwikkeld voor de Pentax 645Z en kan ook gebruikt worden op de 645D. Bijzonder aan het objectief is het zoombereik, het is een echte supergroothoek. In vergelijking met kleinbeeld komt het zoombereik overeen met 22-36mm, wat zeldzaam is bij middenformaat.

Het objectief is opgebouwd uit zeventien elementen, onderverdeeld in twaalf groepen. Zoals de officiële naam al aangeeft zitten er ED-elementen in het objectief, twee om precies te zijn. Daarnaast zijn twee elementen asferisch. Een speciale HD-coating met meerdere lagen moet zorgen voor een betere lichtdoorlaatbaarheid en minder reflectie. De Super Protect-coating voorkomt dat water en vet aan het frontelement blijven zitten. Net als de 645Z zelf, is het objectief goed afgedicht tegen regen en stof.

Met de DA645 28-45mm heeft Pentax voor het eerst een objectief met een ingebouwde beeldstabilisatie, voorheen zorgde een beweegbare sensor voor de stabilisatie. De optische stabilisatie moet volgens Pentax ongeveer 3,5 stop kunnen compenseren. Voor de scherpstelling is een DC-motor ingebouwd, je kunt desgewenst gelijk ingrijpen met een handmatige scherpstelling.

Vanaf eind augustus moet het objectief te koop zijn voor een adviesprijs van 4499 euro.

Meer bij www.ricoh-imaging.nl