Susan Meiselas gastdocente aan Universiteit Leiden

[NB: nieuwe locatie!] Op dinsdag 13 september presenteert de Amerikaanse fotografe Susan Meiselas (1948) haar werk in de lezing ‘Working Near and Far: from Carnival Strippers to Nicaragua…’. Centraal in de lezing staan haar documentaire fotoprojecten en de klassieke fotojournalistiek.
Meiselas is per 1 september als gastdocente verbonden aan de Universiteit Leiden bij de Faculteit der Kunsten in de masteropleiding Photographic Studies.

Meiselas ontving in 1971 haar masterdiploma in Visuele Educatie aan Harvard University (USA). In haar eerste grote fotoproject richtte ze zich op het leven van vrouwen als stripper op kermissen en braderieën in New England. Ze bezocht deze jaarmarkten gedurende drie opeenvolgende zomers (1973 t/m 1975), wat uniek fotomateriaal opleverde. In diezelfde jaren doceerde ze Fotografie in New York. In 1976 zag haar eerste monografieCarnival Strippers het licht. Daarna publiceert ze nog vier fotoboeken.
Susan Meiselas trad toe tot Magnum Photos in 1976 en werkt sinds die periode als freelance fotografe. Haar fotografische weergave van de revolutie in Nicaragua en haar uitgebreide fotografische documentatie over mensenrechtenkwesties in Latijns-Amerika zijn wereldwijd gepubliceerd.

Naast haar werk als redacteur en haar bijdragen aan talloze fotoboeken, heeft Meiselas verschillende solo-exposities gehad in Parijs, Madrid, Amsterdam, Londen, Los Angeles, Chicago en New York. Haar foto’s maken deel uit van internationale collecties en ze ontving diverse gerenommeerde prijzen van erkenning van internationale foto-instituten.

Dinsdag 13 september, 10.00-12.00 uur, zaal 9 van het Academiegebouw, Rapenburg 73, Leiden.
Aanmelding: Rosalien van der Poel, rhm.vanderpoel@kunsten.leidenuniv.nl, 071 527 1804.

• Meer over de opleiding: www.kunstenenwetenschappen.nl