Susan van Hengstum wint PUP Award 2009

De winnaar van de PUP award 2009 is Susan van Hengstum met haar boekidee Evidential Value. Susans concept vloeit voort uit haar gelijknamige foto-essay dat handelt over conventies binnen de journalistieke fotografie als het gaat om conflictsituaties.
In Evidential Value wordt de kracht van deze symboliek en beeldtaal onderzocht. De foto’s zijn genomen in situaties zonder conflict of nieuwswaarde. Binnen deze discipline worden veelal dezelfde symbolen en beeldtaal gebruikt die daardoor een bijna iconische lading hebben gekregen. Toch kan er, enkel door het gebruik van deze symboliek en beeldtaal, overtuigend een conflictsituatie worden gesuggereerd. Evidential Value stelt impliciet de vraag wat de waarde en betekenis hiervan is binnen de journalistieke context.

De jury, bestaande uit Raimond Wouda (fotograaf), Frank van der Stok (curator), Edie Peters (PhotoQ en Pf), Jaap Scheeren (fotograaf), Roy Kahmann (Kahmann gallery) en Peter Bas Mensink (GUP magazine), had een zware dobber aan de dik zestig inzendingen. Allen waren van kwalitatief hoogstaande aard.

De PUP award wordt jaarlijks georganiseerd door GUP magazine in samenwerking met een toonaangevende uitgever. Dit jaar heeft GUP gekozen voor het Amerikaanse Blurb.com. Een digitale uitgever die enkel en alleen online opereert en printing on demand als hoofdtaak heeft.

Het boek Evidential Value zal de komende maanden in nauwe samenwerking met Susan, de redactie van GUP en Blurb.com worden samengesteld en uitgegeven. Verwacht wordt dat het boek in het vroege voorjaar van 2010 zal verschijnen.