Symposium over auteursrecht in Breda

De term ‘copyrights’ blijkt vaak beladen, vooral de gebruikers van beeld worstelen met wat wel en niet mag. Op initiatief van de BNO, Pictoright en Hollandse Hoogte klaren kenners en ervaringsdeskundigen de luch, zo meldt een persberichtt: op 2 oktober vindt in de Grote Kerk in Breda het symposium ‘Mijn Auteursrecht’ plaats.
Het persbericht vervoigt:

Opdrachtgevers hebben dagelijks te maken met copyrights. Op iedere brochure, foto, illustratie, webpagina, flyer of advertentie die zij laten maken rust auteursrecht. En ook al betaal je de maker voor zijn werk, er zijn veel regels verbonden aan het gebruik van het ingekochte werk. Onbewust maken opdrachtgevers vaak inbreuk op de rechten van de maker. De onduidelijkheid en het spanningsveld tussen makers en gebruikers maakt beeld publiceren ingewikkelder dan nodig, zeggen de BNO, Pictoright en Hollandse Hoogte. Om helderheid te scheppen, organiseren zij op 2 oktober een symposium over auteursrecht voor opdrachtgevers.

Programma
Wilt u met een gerust hart beeld kunnen publiceren? Wordt u gek van al die juridische haken en ogen? Bent u benieuwd naar de oplossing? In de Grote Kerk in Breda praten kenners en ervaringsdeskundigen over auteursrecht en hoe daarmee om te gaan. Met een praktische uitleg over hoe het werkt, actuele cases van wat wel en niet mag en een paneldiscussie tussen beeldmakers en opdrachtgevers. Genodigden variëren van kopstukken uit de politiek en advocatuur tot vertegenwoordigers van fotoagentschappen en reclamebureaus. Sprekers zijn Gerrit Jan Wolffensperger, Aad Kosto, Christiaan Alberdingk Thijm, Roel Sandvoort, Harmke Pijpers, Hans Buying, Birgit Dewez, Femke Hulshof, Adriaan Monshouwer, Vincent van den Eijnde en Anouk Siegelaar.

Boek, website en expositie
Aan het eind van de middag wordt de BNO-uitgave Auteursrecht, praktische tips voor opdrachtgevers van ontwerpers gepresenteerd. Aansluitend wordt de nieuwe website www.mijnauteursrecht.nl gelanceerd. Met deze site bieden Pictoright en de BNO beeldmakers en hun opdrachtgevers een praktisch handvat voor auteursrechtelijke zaken – met uitleg, advies en voorbeelden uit de dagelijkse praktijk.
De dag wordt afgesloten met een borrel en rondleiding in het Graphic Design Museum De Beyerd, waar dan de tentoonstellingen ‘100 jaar Nederlandse grafische vormgeving’ en ‘Parrworld’ te zien zijn. Magnum-fotograaf Martin Parr toont hier zijn eigen foto’s in combinatie met verzamelingen vreemde voorwerpen, door internationale kunstenaars gemaakte foto’s, opmerkelijke ansichten en een buitengewone verzameling fotoboeken.

Het volledige programma staat vanaf 2 september op www.mijnauteursrecht.nl . Hier kunnen geïnteresseerden zich ook aanmelden voor het symposium.