Syrische granaataanval doodt Franse journalist en verwondt Nederlandse fotograaf

De 43-jarige Franse tv-journalist Gilles Jacqier is vandaag in de Syrisch estad Homs om het leven gekomen door granaatexplosies tijdens een trip door pro-Assad-gebied. De Nederlandse freelance fotograaf Steven Wassenaar raakte licht gewond door scherven in zijn gezicht. Zes Syriërs zouden bij de aanval zijn omgekomen.
Volgens getuigen ontploften granaten temidden van een groep journalisten die demonstraties volgends in Homs, een stad die al een jaar een van de sterkste haarden van verzet is tegen het regime van president Assad. Zeker 25 mensen raakten gewond. De journalisten bevonden zich in de wijk Hadara, die gekend is als een pro-Asssad-buurt toen ze werden bestookt met rocket-propelled grenades (rps’s).

Volgens de Belgische VRT-journalist Jens Franssen ging het om een groep van 15 journalisten die onder begeleiding van veiligheidsagenten van de Assad-regering rondliepen in een gebied waarvan deze dachten dat ze dat onder controle hadden. Franssen telde drie of vier ontploffingen en zag vervolgens grote chaos.

Gilles Jacqier was een ervaren cameraman die eerder onder meer werkte in Afghanistan, Gaza, Congo, Irak en Yemen. Hij is de eerste westerse journalist die tijdens het Syrische oproer om het leven is gekomen.

Steven Wassenaar is na de aanval in een ziekenhuis in Homs kort behandeld en intussen weer op de been.

Wassenaar werkt sinds ruim tien jaar als freelance fotograaf en tekstschrijver en publiceerde onder meer in Vrij Nederland, Helsingin Sanoma, Trouw, Archis en De Architect. Hij werkte de laatste jaren ook voor een aantal hulporganisaties als Doctors of the World, Solidarité Sida en Romeurope. Stedelijke ontwikkeling in verband met sociale thema’s en culturele onderwerpen hebben zijn voorkeur.

The Telegraph: Syria: French journalist killed in Homs

MSNBC toont twee foto’s van de aanval: Attacks in Syria kill several, including French journalist

www.stevenwassenaar.com