TCS na faillissement verder onder nieuwe eigenaar

Het agentschap TCS gaat onder leiding van Jan Paul Douma een nieuwe toekomst tegemoet. Douma heeft de failliete boedel overgenomen van de curator, waarbij Hollandse Hoogte met een klein aandeel medeëigenaar wordt. Het oude TCS was sinds 24 oktober failliet.
Volgens Douma gaan zes van de acht voormalige werknemers van TCS mee naar het nieuwe bedrijf, dat de naam TCS blijft voeren. Douma wil zich concentreren op de core business: het geïntegreerd verkopen van tekst en beeld, maar dan niet alleen aan gedrukte media, maar ook aan websites en mobiele telefoondiensten.

Douma: ‘TCS had een prachtige klantenkring in het buitenland. Daar moet iets mee te doen zijn.’ Het bedrijf betrekt binnenkort een kantoorruimte in Amsterdam.

Douma werkte ooit al korte tijd als commercieel directeur bij Hollandse Hoogte (HH). Daarvoor was hij oprichter en directeur van Discan, dat eind jaren negentig de eerste database voor HH bouwde. Douma: ‘Ik heb bewust weer de samenwerking met HH gezocht. Nederlandse partijen moeten samenwerken: kijken waar jij goed in bent, en waar een ander beter in is.’

HH-directeur Louis Zaal vindt de samenwerking met het nieuwe TCS vooral interessant vanwege de gerichtheid op de nieuwe media. ‘We zijn natuurlijk aan het nadenken over modellen die met nieuwe media geld opleveren.’ Zaal zegt dat HH in gesprek is met enkele buitenlandse agentschappen om de Nederlandse vertegenwoordiging van het voormalige TCS over te nemen.

TCS, vroeger bekend als The Cover Story, was aanvankelijk gespecialiseerd in het wereldwijd verkopen van complete producties (tekst en beelden) voor magazines. Enkele jaren geleden verwierf het de Nederlandse vertegenwoordiging van de Amerikaanse beeld-gigant Corbis, waarna het aandeel van TCS in de Nederlandse markt sterk groeide.

Toen Corbis fuseerde met Zefa verloor TCS die vertegenwoordiging. Het bedrijf zocht naar een nieuwe aanpak met onder meer een groter aandeel voor de stock-fotografie, een nieuw portfolio van buitenlandse agentschappen en aansluiting van een aantal Nederlandse fotografen. Maar deze beleidswijziging leidde niet tot het gewenste succes.

• Eerder op PhotoQ: TCS heeft nieuwe database en groter aanbod