Technische round up: camera’s

PhotoQ en Focus gaan op een aantal gebieden samenwerken, waaronder het deels uitwisselen van kopij. Dat betekent onder meer dat PhotoQ nieuws op technisch gebied overneemt van Focus, om te beginnen met een aantal round ups van nieuws van de afgelopen weken. Hierbij de camera’s op een rijtje.

Sony RX1R II
Sony RX1R II

Tijdens een persevenement in München werden we verrast door een Alpha introductie. De nieuwe Sony RX1R II is een high-end compactcamera met een vast 35mm F2 Carl Zeiss-objectief. De camera beschikt over de nieuwe 42,4 MP sensor die we ook al eerder aantroffen in de A7R II camera. De Sony RX1R II adviesprijs bedraagt 3500 Euro.

Met de introductie van deze edelcompactcamera weet Sony wederom alle aandacht op zich gericht te krijgen. En dat is ook eerlijk gezegd niet voor niets. Als er al iets over innovatie en vooruitgang te melden is, komt dit de laatste tijd veelal uit het kamp van Sony. De Sony RX1R II volgt de RX1 en RX1R op die stammen uit de periode 2012 en 2013. De nieuwe RX1R II is eigenlijk een samensmelting van beiden modellen doordat de camera beschikt over een optisch variabel low-pass-filter. Dit filter kan aan en uit worden gezet zodat er naar eigen wens gekozen kan worden of de prioriteit op scherpte of het filteren van moiré moet komen te liggen. Opvallend is dat op dit moment Sony beschikt over maar liefst zeven full-frame modellen. Een ongekend aantal van een fabrikant die dit over een betrekkelijk korte periode heeft gerealiseerd en daarmee impact heeft op de markt.

De nieuwe sensor heeft een gevoeligheidsbereik van 50-102.400 ISO en beschikt over een ingebouwde DRAM-geheugenchip waarmee tot 3,5 keer sneller data van de sensor kan worden gelezen. Het resultaat is dat de camera een seriesnelheid behaalt in volledige resolutie van 5 bps met AF-tracking. Ook beschikt de camera over Hybrid AF-systeem met 399 fasedetectie AF-punten en 25 contrast AF-punten. Een prima vooruitgang ten opzichte van zijn voorgangers en waarmee ook direct merkbare en zichtbare verbeterde resultaten worden bereikt. Nieuw is de ingebouwde OLED-zoeker die snel en eenvoudig uit de body omhoog geklapt kan worden. De zoeker heeft een resolutie van 1024×768 pixels en biedt een vergrotingsfactor van 0,74x. Het 3-inch scherm op de achterzijde kan omhoog en omlaag gekanteld worden. Het vaste Zeiss-objectief heeft een brandpuntbereik van 35 mm (kleinbeeld equiv.) en een lichtsterkte van F2. De macro-shift ring zorgt er voor dat het mogelijk is om op onderwerpen vanaf 14 cm afstand scherp te stellen.

canon_powershot_g5x_large-290
Canon PowerShot G5X

De Canon PowerShot G5X beschikt over een 1.0-type 20,2 megapixel CMOS-sensor en de Canon DIGIC 6-processor. De Canon G5 X is ideaal voor serieuze fotografen die een professioneel niveau met DSLR-achtige bediening en kwaliteit zoeken. De camera is vanaf november beschikbaar voor Euro 799,99.

De 24mm f/1.8 – 2.8, 4.2x groothoekzoomlens van de Canon PowerShot G5 X heeft een 9 lamellen tellend diafragma en maakt opnamen met een fraaie bokeh en achtergrondonscherpte. De compacte Canon G5 X heeft het DNA van de iconische G-serie. Voor de meer ervaren fotograaf biedt de hoge resolutie van de in het midden geplaatste OLED EVF (Electronic Viewfinder) een DSLR-achtige gebruikservaring met maximaal comfort tijdens fotografie. Het kantelbare variangle touchscreen van de Canon PowerShot G5 X maakt het gemakkelijk om vanuit ongebruikelijke hoeken unieke opnamen te maken.

Via Manual Movie kun je Full HD videobeelden maken in 60p snelheid en met volledige controle over diafragma, sluitertijd en ISO. Voor stabiele beelden tijdens snelle bewegingen, is de Canon G5X camera uitgerust met Advanced Dynamic IS langs 5-assen. Voor gebruikers die nog meer controle willen, is met MF peaking een perfecte scherpstelling te bereiken, zijn focus pulls op het touchscreen te selecteren en kan het videomateriaal met variabele frame rates worden vastgelegd.

De Canon PowerShot G5 X biedt geavanceerde creatieve programma’s en connectiviteitsmogelijkheden. Met Remote Shooting via Wi-Fi kun je met apparaten op afstand de belangrijkste functies van de camera bedienen en kun je creatieve cameraconfiguraties en -opstellingen kiezen. De ingebouwde Wi-Fi- en Dynamic NFC-connectiviteit maakt het eenvoudig om je foto’s te uploaden naar een smartphone of tablet en ze direct via social media te delen – of als back-up naar cloud services te sturen, zoals irista en Google Drive.

Canon EOS M10
Canon EOS M10

De eerste aarzelende stapjes lijken voorbij te zijn. Canon introduceert een nieuwe systeemcamera en laat daarmee zien dat ook dit segment door Canon serieus genomen wordt. De EOS M10 is gericht op de beginnende fotograaf. De camera is vanaf november beschikbaar en is verkrijgbaar vanaf € 384,99.

De Canon EOS M10 combineert een 18 MP sensor en Hybrid CMOS AF II met een krachtige beeldprocessor. Dankzij Hybrid CMOS AF II en een 49-punts AF-systeem kan de M10 direct scherpstellen en videoclips maken met een constante scherpstelling. In combinatie met compatibele lenzen, zoals de EF-M 15-45mm f/3.5-6.3 IS STM standaardzoomlens zorgt Dynamic IS voor correctie van cameratrillingen.

De Canon M10 biedt via minimalistische bedieningstoetsen een intuïtief gebruik en heeft een 7,5 cm (3,0”) LCD-touchscreen met instelbare menu’s. De Creative Assist Mode zorgt er voor dat minder ervaren gebruikers direct in staat zijn om fotofuncties te gebruiken. Voor de ervaren fotografen is er de programmaknop met daarop instellingen zoals diafragma en sluitertijd. Het scherm is tot 180 graden omhoog te kantelen. Wanneer het scherm de maximale 180 graden wordt gekanteld, zal de camera automatisch de Self Portrait Mode starten om selfies te maken. Met de ingebouwde Wi-Fi-functies zijn foto’s en video’s rechtstreeks vanaf de camera te kopiëren en te delen naar cloud services. Dynamic NFC zorgt voor snelle connectiviteit met smartphones, zodat opnamen direct zijn te kopiëren naar en te delen met een smartphone. Met de EOS Canon Camera Connect app kun je de camera handmatig bedienen.

Met een gewicht van slechts 130 gram vormt de EF-M 15-45mm f/3.5-6.3 IS STM een ideale combinatie met de compacte body. Het brandpuntsbereik komt overeen met 24-72 mm bij een kleinbeeldcamera. De EF-M 15-45mm f/3.5-6.3 IS STM is uitgevoerd met drie asferische lenselementen. De 3,5-stops optical Image Stabilizer vermindert cameratrillingen en verhoogt de beeldkwaliteit. En voor beginnende filmmakers beschikt de EF-M 15-45mm f/3.5-6.3 IS STM over STM-technologie voor vloeiend en bijna geruisloos scherpstellen tijdens het filmen.

Canon ME20F-SH
Canon ME20F-SH

Interessant is de nieuwe ontwikkeling op het gebied van het gevoeligheidsbereik. Digitale fotocamera’s met een maximale ISO-waarde van 400.000+ zijn geen uitzondering meer. Met de introductie van de ME20F-SH, een professionele videocamera, licht Canon een tipje van de sluier op van wat wij in de toekomst nog meer kunnen verwachten bij consumentenapparatuur.

Deze nieuwe camera beschikt over een maximaal ISO-bereik van meer dan 4 miljoen (+75 dB)! Waar anders opnames zonder extra verlichting niet meer mogelijk zijn, kan de ME20F-SH opnames blijven maken. Denk daarbij aan nachtelijke fauna, diepzee- en grotexploratie, astronomie en surveillance. Met de huidige techniek was filmen in een uiterst donkere omgeving alleen mogelijk met behulp van infraroodverlichting, wat zwart-witbeelden opleverde. Met de nieuwe Canon-camera worden Full HD-videobeelden in kleur mogelijk zonder extra verlichting. De camera is uitgevoerd met een nieuw ontworpen full-frame 35 mm CMOS-sensor met 2,26 megapixels en een DIGIC DV4-processor.

Evenals de Canon Cinema EOS-camera’s is de ME20F-SH uitgerust met Canon Log- en Wide DR-instellingen om met een groot dynamisch bereik (800%) te kunnen werken. De nieuwe ME20F-SH heeft een Canon EF-vatting met Cinema Lock, hetzelfde type waarmee de Cinema EOS C500 is uitgevoerd. Filmers kunnen dan ook gebruikmaken van het uitgebreide assortiment verwisselbare Canon-lenzen. Een exacte adviesverkoopprijs en levertermijn zijn op het moment van schrijven nog niet bekend.

Panasonic Lumix DMC-GH4R
Panasonic Lumix DMC-GH4R

Tijdens de afgelopen elektronicabeurs IFA presenteerde Panasonic een geavanceerdere versie van het huidige topmodel de GH4. De nieuwe Lumix DMC-GH4R moet tegemoetkomen aan de veeleisende filmer én de vraag vanuit de filmindustrie.

De compacte systeemcamera biedt nu onbeperkte 4K-opnames (Cinema 4K: 4096 x 2160/24 bps en QFHD 4K: 3840 x 2160/tot 30 bps in MOV/MP4) en compatibiliteit met V-Log L-video. Gebruikers van de GH4 kunnen via een betaalde software-upgrade de nieuwe functies toevoegen aan hun camera om op het hoogste niveau in deze markt te kunnen filmen. Hiervoor dienen zij een DMW-SFU1-upgrade aan te schaffen en de firmware van de camera naar versie 2.3 te updaten. De Log-functie biedt meer flexibiliteit en nauwkeurigheid en zorgt ook voor een groter dynamisch bereik van 12 stops voor subtiele kleurengradaties tijdens de nabewerking.

De sleutel voor de V-Log-update komt eind september beschikbaar voor een adviesprijs van € 99,-. De Panasonic Lumix DMC-GH4R is vanaf medio oktober verkrijgbaar voor een op dit moment nog onbekende prijs.

olympus_omd_em10_mark2_big-290
Olympus OM-D E-M10 Mark II

Systeemcamera’s zijn populair, en eigenlijk is dit helemaal niet verrassend. Compact van formaat en een kwaliteit die die van de gemiddelde spiegelreflex minimaal evenaart: een prima combinatie om mee thuis te komen. Olympus is een van de pioniers en heeft met zijn Micro Four Thirds-technologie al enige generaties op zijn naam staan. De OM-D E-M10 Mark II is het nieuwste model. De klassiek vormgegeven camera met de kenmerkende aan/uitschakelaar in retrostijl, de in het midden gelegen zoeker en een volledig metalen behuizing kreeg verschillende nieuwe functies en instellingen, zoals een 5-assige beeldstabilisatie, een grote, heldere elektronische oled-zoeker met hogere resolutie en de mogelijkheid om 4K-time-lapsefilms te maken. Het kantelbare 7,6 cm/3” aanraakscherm is uiteraard gebleven. Draadloze communicatie wordt ondersteund via de ingebouwde Wi-Fi en de gratis Olympus OI.Share-app. Je kunt via een smartphone of tablet foto’s delen of de camera op afstand bedienen. De 5-assige beeldstabilisatie werkt onafhankelijk van het gebruikte objectief en levert tot vier stops winst op, zodat je eenvoudig met lange sluitertijden uit de hand kunt fotograferen en filmen. De oled-zoeker (2,36 miljoen beeldpunten) heeft een dekking van 100% en laat de instellingen real-time zien. Het aanraakscherm beschikt nu over Pad Control, waarmee je met je oog aan de zoeker een scherpstelpunt kunt selecteren. En zoals bij Olympus gebruikelijk is, krijg je bij de E-M10 Mark II een gratis half jaar extra bovenop de standaard garantietermijn door registratie op het MyOlympus-onlineplatform. De adviesprijs bedraagt € 599,- voor de body en € 799,- voor de 14-42 mm EZ Pancake-kit.

Leica S (Typ 007)
Leica S (Typ 007)

Leica breidt zijn assortiment camera’s uit met een nieuwe middenformaatcamera. De nieuwe Leica S (Typ 007) is verbeterd op het gebied van opnamesnelheid, sensorgevoeligheid (tot ISO 12.500) en nieuwe opnamemodi voor foto en voor video. Ook beschikt de camera over een nieuwe beeldsensor (Leica MAX CMOS) en processor (Leica Maestro II) waarmee een verbeterde beeldkwaliteit en verhoogde snelheid bereikt moeten worden. Zijn voorganger (Typ 006) had nog een CCD-sensor. De seriesnelheid bedraagt 3,5 beelden per seconde, waarbij het 2 GB buffergeheugen extra armslag biedt. Je kunt ook Full HD-video opnemen met gebruikmaking van het volledige sensoroppervlak of 4K-video in Super 35-formaat.
Het scherpstelsysteem is eveneens aangepakt en kent nu een anticiperende autofocusstand voor bewegende onderwerpen. Om locaties te kunnen vastleggen in de exif-data is de Leica S voorzien van een geïntegreerde gps-module. De zoeker geeft via een nieuwe 2-assige sensor de exacte horizontale en verticale oriëntatie weer. Ook is er een geïntegreerde Wi-Fi-module waarmee je de camera op afstand kunt bedienen. Het 7,6 cm/3” lcd-scherm heeft een resolutie van 921.600 pixels en is gemaakt van sterk, krasbestendig Corning Gorilla Glass. Het nieuwe ‘transflectieve’ display op de bovenplaat zorgt voor een optimale controle, en door het vergrote oppervlak zijn ook de leesbaarheid en informatieweergave verbeterd. De camera is net als de S-objectieven robuust gebouwd en afgedicht tegen stof en regen. Het zogenaamde duo-sluiter-concept biedt fotografen de keuze tussen de spleetsluiter (tot 1/4000 seconde) of de elektronisch gestuurde centraalsluiter van de CS-objectieven die flitssynchronisatie tot 1/1000 seconde ondersteunt. Van de tien Leica S-System-objectieven die nu beschikbaar zijn, zijn er zes ook verkrijgbaar met een centraalsluiter. Ook kunnen via een speciale adapter middenformaatobjectieven van andere fabrikanten gebruikt worden, zoals de Hasselblad H- en Contax 645-objectieven. Daarbij profiteer je van een volledige compatibiliteit, inclusief AF, centraalsluiteraansturing en automatische diafragmaregeling. De Leica S (Typ 007) is vanaf heden verkrijgbaar bij de geautoriseerde Leica Store en Leica-dealers voor een adviesprijs van € 15.000,- (excl. btw).

Light L16
Light L16

Het relatief onbekende Amerikaanse bedrijf Light zou zich bezighouden met een heel nieuw fotografieconcept. De L16 is een product waarmee Light de aandacht op zich weet te vestigen. Dit apparaat bestaat uit maar liefst zestien 13-megapixelcamera’s met verschillende brandpuntsafstanden (35, 70 en 150 mm) en een totale resolutie van 52 megapixels. De resultaten van de afzonderlijke camera’s worden softwarematig samengevoegd tot een enkel beeld. Op basis hiervan claimt het bedrijf een camera te hebben ontwikkeld die de concurrentie qua beeldkwaliteit aankan met de hedendaagse spiegelreflex- of systeemcamera. Het ontwerp lijkt op dat van een compactcamera, met aan de achterzijde een grootformaat (12,7 cm/5”) aanraakscherm. De voorzijde is bijzonder qua look en biedt plaats aan de zestien objectieven. De eerste orders kunnen al worden geplaatst en zullen naar verwachting in het najaar van 2016 worden uitgeleverd.

Meer: focusmedia.nl