Technische round up: objectieven

PhotoQ en Focus gaan op een aantal gebieden samenwerken, waaronder het deels uitwisselen van kopij. Dat betekent onder meer dat PhotoQ nieuws op technisch gebied overneemt van Focus, om te beginnen met een aantal round ups van nieuws van de afgelopen weken. Hierbij de objectieven op een rijtje.

Zeiss Loxia F2,8 21 mm
Zeiss Loxia F2,8 21 mm

Speciaal voor full-frame E-vatting systeemcamera’s heeft Zeiss een nieuw objectief ontworpen. De Zeiss Loxia F2,8 21 mm heeft een nieuw optisch ontwerp dat is gebaseerd op de Distagon-serie. De nieuwe 21 mm vult de Loxia-serie (35 en 50 mm) aan met zijn ultragroothoek-kenmerken.

De ‘de-click’ biedt filmmakers de mogelijkheid om het diafragma traploos met soepele overgang aan te passen. De soepel lopende scherpstelling met een scherpstelslag van 90 graden moet zorgen voor de hoogste nauwkeurigheid bij het scherpstellen bij video-camera’s met E-mount. Specificaties als deze maken duidelijk dat dit objectief inspeelt op de behoefte van de professionele filmer. De elektronische interface van het objectief geeft data (Exif) en scherpstelbeweingen en indien gewenst een vergrotende scherpstelfunctie door aan de camera. De beeldhoek van 91 graden (diagonaal) maakt dat dit objectief optimaal is ontworpen voor natuur-, landschap- en architectuurfotografie. De minimale scherpstelafstand bedraagt 25 cm.

Het optische ontwerp bestaat uit 11 lenselementen verdeeld in negen groepen. Er is gestreeft naar de hoogste kwaliteit zoals een hoge resolutie over het gehele beeldveld, een lage vervorming, minimale kleurranden en een soepel overlopende bokeh. Overige eigenschappen zijn onder meer een robuuste behuizing en een hoge mechanische kwaliteit. De Zeiss Loxia F2,8 21 mm is volledig gemaakt van metaal en beschikt over een speciale bescherming tegen weersinvloeden, zodat er geen vocht tussen de camera en het objectief komt.

De Loxia F2,8 21 mm heeft een adviesprijs van 1.259,00 exclusief BTW en zal half december 2015 verkrijgbaar zijn.

AF-S Nikkor F1,8/24 mm G ED
AF-S Nikkor F1,8/24 mm G ED

De nieuwe AF-S Nikkor F1,8/24 mm G ED is een lichtsterke groothoek waarmee een kleine scherptediepte en een vloeiend overlopende bokeh zijn te realiseren. De kortste scherpstelafstand bedraagt 23 centimeter en de grote beeldhoek geeft veel creatieve mogelijkheden.

Het ontwerp bestaat uit twaalf elementen in negen groepen. Twee elementen van ED-glas, twee asferische lenselementen en Nikon’s Nano Crystal Coat moeten garant staan voor een hoge optische kwaliteit met speciale aandacht voor de correctie van vertekening en randfouten. Het objectief is compact en licht van gewicht en is daarmee ook een geschikte kandidaat voor de kleinere en lichtere DX-formaat reflexcamera’s (brandpuntsafstand omgerekend 36 mm).

Een zonnekap met bajonetvatting en een zachte objectieftas worden standaard meegeleverd. De verkoop start 27 september voor een adviesprijs van € 849,-.

Nikon AF-S Nikkor F5,6/200-500 mm E ED VR
Nikon AF-S Nikkor F5,6/200-500 mm E ED VR

De AF-S Nikkor F5,6/200-500 mm E ED VR is een supertelezoom met een constante lichtsterkte over het hele bereik. Er is veel aandacht geschonken aan het optische ontwerp om de beeldkwaliteit over het hele zoombereik zo gelijk mogelijk te houden.

De optische constructie bestaat uit negentien elementen in twaalf groepen, en dankzij drie elementen van ED-glas moet chromatische aberratie tot een minimum beperkt worden. De ingebouwde VR-beeldstabilisatie moet tot vierenhalve stop langere sluitertijden uit de hand binnen bereik brengen. Voor de snellere acties is er de stand Sport, waarmee je eenvoudig kunnen ‘pannen’ om het onderwerp te volgen met behoud van beeldstabilisatie. Een snelle autofocusrespons is mogelijk door de toepassing van Nikon’s Silent Wave Motor (SWM).

Tevens beschikt het objectief over een elektromagnetisch diafragma voor een nauwkeurige, stabielere belichting bij snelle serieopnames. Ook in combinatie met een 1,4x teleconverter blijft AF mogelijk. De zoomvergrendeling voorkomt dat het objectief uitschuift terwijl het niet in gebruik is. De afneembare statiefaansluiting is een handig detail en kan ruimte schelen. Een afneembare zonnekap en een zachte tas worden meegeleverd. De adviesprijs bedraagt € 1.599,- en het objectief arriveert 17 september in de winkel.

Canon
Canon EF F1,4/35 mm L II USM

Aan het uitgebreide spectrum Canon-objectieven is een nieuw groothoekobjectief toegevoegd. De EF F1,4/35 mm L II USM is het eerste objectief dat beschikt over de nieuw ontwikkelde BR-optica (Blue Spectrum Refractive), die een professionele beeldkwaliteit moet helpen garanderen. Dit is een lenstechnologie met een organisch optisch materiaal dat geïntegreerd is in een samengesteld element in het objectief en onder andere chromatische aberratie moet verminderen en een hogere scherpte moet opleveren. Canon’s zogenaamde Subwavelength Structure Coating moet garant staan voor een hoger contrast en minimale reflectie en overstraling. Het objectief is in het bijzonder ontworpen voor fotojournalisten, sport- en trouwfotografen. Het diafragma telt negen lamellen voor een fraaie onscherpteweergave. Weerbestendige afdichtingen en fluorcoatings zorgen ervoor dat het objectief altijd inzetbaar is, ongeacht de weersomstandigheden. Met de ring-type ultrasone motor kan snel en geruisloos worden scherpgesteld. De handmatige scherpstelring geeft de mogelijkheid om direct de scherpstelling aan te passen. De Canon EF F1,4/35 mm L II USM komt half oktober op de markt voor een adviesprijs van € 2.099,-.

Canon maakt ook bekend zich bezig te houden met de ontwikkeling van een nieuwe EOS-spiegelreflexcamera die zal worden voorzien van een CMOS-sensor met een resolutie van bijna 120 effectieve megapixels. Naar verwachting zal de camera gericht zijn op de professionele fotograaf die zich in zijn/haar vakgebied wil onderscheiden met een hoge opnameresolutie. Voor filmers ontwikkelt Canon een nieuwe Cinema EOS System 8K-camera die wordt uitgevoerd met een full-frame Canon Super CMOS-sensor. De camera levert beelden in een resolutie van 8192 x 4320 pixels, heeft een dynamisch bereik van 13 stops en een AF-vatting met volledige compatibiliteit met de Canon EF-objectieven.

Samyang XEEN
Samyang XEEN

Speciaal voor videoproducties in hoge resolutie heeft Samyang een nieuwe serie objectieven ontworpen. De XEEN-serie bestaat op dit moment uit een T1,5/24 mm, een T1,5/50 mm en een T1,5/85 mm en zal volgend jaar worden aangevuld met nog eens drie objectieven. Met een Super 35-sensor kom je op een effectieve brandpuntsafstand van 35, 75 respectievelijk 155 mm uit. Het hoge oplossende vermogen maakt filmen in hoge resolutie mogelijk, en de multi-nanocoating moet zorgen voor een optimale beeldkwaliteit met een minimum aan flare en ghosting. De uniforme grootste opening van T1,5 is een ander belangrijk detail. Het uit elf bladen bestaande diafragma maakt een vloeiend bokeh-effect mogelijk en zorgt ervoor dat er ook onder lastige lichtomstandigheden gewerkt kan worden zonder dat dit ten koste gaat van de beeldkwaliteit. De XEEN-objectieven worden leverbaar voor PL-, Canon-, Sony E-, MFT- en Nikon-vatting via de erkende Samyang dealers. De adviesprijs per stuk bedraagt € 2.199,- incl. BTW. Een leverdatum was op het moment van schrijven nog niet bekend.

Tamron
Tamron

Het objectievenportfolio van Tamron wordt uitgebreid met de SP F1,8/45 mm Di VC USD (Model F013) en de SP F1,8/35 mm Di VC USD (Model F012). Beide objectieven beschikken over VC-beeldstabilisatie en komen op ÀPS-C-camera’s overeen met een 70 respectievelijk 54 mm. Het optische ontwerp van het 45 mm objectief bestaat uit tien elementen in acht groepen; dat van de 35 mm uit tien elementen in negen groepen. Bij de 45 mm wordt gebruikgemaakt van twee gegoten glazen asferische elementen en een LD-element (Low Dispersion). De 35 mm bevat daarnaast ook een XLD-element (Extra Low Dispersion). Door het geoptimaliseerde ontwerp moet een opmerkelijk hoge beeldkwaliteit worden behaald. De hoge lichtsterkte zorgt voor allround inzetbaarheid en het negenbladig diafragma voor een vloeiend overlopende bokeh. De minimale scherpstelafstand bij het 45 mm objectief is 29 centimeter bij een afbeeldingsmaatstaf van 1:3,4. Bij het 35 mm objectief is dat 20 centimeter bij een afbeeldingsmaatstaf van 1:2,5. Beide objectieven zijn uitgerust met een ring-type ultrasone motor die een snelle en stille AF geeft. Ook is het mogelijk tijdens het automatisch scherpstellen direct handmatig in te grijpen. Rond de bajonet en op vier andere plekken zijn vochtwerende afdichtingen aangebracht om regendruppels en ander vocht te weren. Fluorinecoating op de frontlens laat vuil en vegen snel verdwijnen.

Meer: focusmedia.nl