Tederheid bestaat

Een jaar geleden vroegen Daniel Koning en Bernd Wouthuysen fotografen hun verbeelding van het begrip ’tederheid’ vast te leggen. De resultaten zijn nu te zien in een tentoonstelling en een boek.
De aanname was dat er meer ruimte is voor slecht nieuws dan voor goed. En het idee dat wanneer je denkt dat het ergste voorbij is, zich het volgende vreselijke nieuwsfeit aandient. De fotograaf Daniel Koning en de filmer Bernd Wouthuysen besloten een verzameling foto’s aan te leggen waarin de goede krachten van de mens en haar omgeving in beeld zijn gebracht. Zij spraken een groot aantal fotografen aan en brachten 87 foto’s samen, die voor de deelnemers het idee ’teder’ verbeelden.

In gebouw Mercurius in Amsterdam opende afgelopen zaterdag de tentoonstelling, waarbij ook het boek met de foto’s en een essay van Marjolijn Februari gepresenteerd werd.

De fotografen vonden tederheid op verschillende plaatsen, in zeer uiteenlopende interpretaties. Sommigen associëren het begrip met fraaie landschappen, anderen met een verstild interieur, twee fotografen vonden het in een fijnzinnig stilleven, verschillende fotografen kwamen met kwetsbare portretten, maar de meesten concentreerden zich toch op de liefdevolle omgang tussen mens en dier en tussen twee of meer mensen. En dan is er nog het beeld uit een oude ijzergieterij, waarin een ervaren arbeider met aandacht en precisie het vloeibare staal in een mal laat lopen.

In haar essay gaat Marjolijn Februari in op verschillende aspecten van het begrip: tederheid en realisme, tederheid in de literatuur, tederheid en seks en onze angst voor tederheid. Zij stelt dat tederheid zich manifesteert bij de gratie van de alom aanwezige slechtheid van de mens, want ‘in een volmaakt goede wereld, waar de wolf bij het schaap ligt, bestaat geen tederheid’. In haar conclusie verbindt zij een bijzondere kracht aan tederheid:’…niet zozeer door een nieuw verworven moreel besef, maar veeleer door het bevrijdende inzicht dat een tedere blik de wereld oneindig veel interessanter maakt.’

De toegang tot de tentoonstelling is gratis, de opbrengst van het boek, waarvoor de fotografen hun werk belangeloos ter beschikking stelden, komt ten goede aan het Rob van Gennepfonds, een zogenaamd ‘fonds op naam’ binnen het Prins Bernhardfonds.

Teder
tentoonstelling:
Van woensdag 13 tot en met zondag 17 december
in Mercurius, Prins Hendrikkade 20 in Amsterdam
publicatie:
Samenstelling: Daniël Koning en Bernd Wouthuysen
Vormgeving: Jeroen de Vries
Paperback, 120 pagina’s, 87 foto’s in kleur en zwart-wit
Uitgeverij: Bas Lubberhuizen
Prijs: 24,90 euro