Tentoonstelling Andres Serrano in Zweden aan barrels geslagen

In het Zweedse Lund is de tentoonstelling ‘The History of Sex’ van de Amerikaanse fotograaf Andres Serrano met koevoeten en bijlen stuk geslagen. Vandalen van kennelijk neo-nazistische huize drongen afgelopen vrijdag de galerie Kulturen binnen en vernielden in anderhalve minuut de helft van de foto’s aan de wanden.
In het museum was geen bewaking aanwezig. Er was slechts een medewerkster aan de ingang, en die hield zich wijselijk afzijdig na het zien van de bewapening van de indringers.

Op een filmpje op YouTube melden de vandalen dat ze op zijn gekomen voor mensen die niet willen worden geconfronteerd met het sexueel expliciete werk van Serrano.

Volgens de New York Times werkt de Amerikaanse galeriehouder Paula Cooper aan een nieuwe set afdrukken voor de tentoonstelling in Lund die nog tot december zou moeten hangen. Daarna is het plan om ‘The History of Sex’ te exposeren in een museum in het Zweedse Alingsas.

• New York Times: Gallery Vandals Destroy Photos

• Het filmpje van de vandalen dat op YouTube stond is in middels door Google verwijderd, niet na klachten over geweld, maar over porno.

• Bekijk de vernielingen in een tv-item op de website van Helsingborgs Dagblad: Attackerad sexkonst får hänga kvar