Tentoonstelling Claude Vanheye goed bezocht

De tentoonstelling Claude Vanheye – Famous Popstars in Amsterdam die tot 4 november in het Amsterdam Museum is te zien, trekt al twee maanden volle zalen met gemiddeld 400 bezoekers per dag. Claude Vanheye zal van 1 tot en met 3 november live in het museum zijn verhalen en herinneringen vertellen bij zijn foto’s van o.a. John Lennon, Tom Waits, Jimi Hendrix, Frank Zappa, Chaka Khan, Kate Bush, Grace Jones, Mick Jagger, David Bowie en Michael Jackson.
Een persbericht van het museum meldt verder:

Nog tot en met 4 november is de selectie van foto’s te zien van wereldsterren die naar Amsterdam kwamen en die Claude Vanheye in de afgelopen veertig jaar in zijn Amsterdamse studio en op straat heeft gefotografeerd. Ook zijn allernieuwste foto’s van onder andere Todd Rundgren, Spinvis, De Jeugd Van Tegenwoordig en Carice van Houten hangen op deze tentoonstelling.

Over Claude Vanheye
Claude was in de jaren zeventig de jongste succesvolle Nederlandse fotograaf en toonaangevend in de internationale popscene. Met studio’s in Amsterdam en Hollywood kreeg hij talloze beroemdheden voor zijn lens. Zijn foto’s verschenen in vele (inter)nationale tijdschriften en hingen wereldwijd als posters in slaapkamers van tieners en muziekliefhebbers. Toen Claude Vanheye in mei 1968 voor zichzelf begon, specialiseerde hij zich in het fotograferen van popmusici. De allereerste buitenlandse gasten die hij in zijn studio ontving, waren Ike en Tina Turner. Met de Turners klikte het zo goed, dat ze Claude uitnodigden om naar Los Angeles te komen. Hij logeerde toen ook een paar dagen bij Crosby, Stills & Nash en mocht hij de repetities voor hun eerste grote concert op het legendarische Woodstock Festival exclusief fotograferen. Terug in Amsterdam, kreeg Vanheye steeds meer opdrachten van platenmaatschappijen en magazines om artiesten in zijn studio te fotograferen.

Clouds Studios
Vanheye verhuisde zijn studio in 1971 naar de Hazenstraat in hartje Jordaan en pakte vanaf dat moment zijn creatieve ideeën grootser aan; twee assistenten, een secretaresse, grote decors en eigen kledingstyling en make-up. Dit resulteerde in 1973 in de oprichting van Clouds Studios. Met een creatief team van jonge fotografen, ontwerpers, stylisten en visagisten verzorgde hij als eerste een compleet imago voor artiesten op foto en video.
Het verhaal ging al snel dat het er bij hem relaxed aan toe ging en een bezoek aan Claude’s fotostudio werd een vast onderdeel in het programma van internationale popartiesten die Nederland aandeden. Zo bleven Bryan Ferry en Roxy Music vier uren langer dan gepland in de studio, waardoor interviews met journalisten afgebeld moesten worden. Kate Bush had een half uur om een portretje te schieten maar liet haar vlucht cancellen en bleef 6 uren achterelkaar poseren nadat Claude haar had uitgelegd hoe hij haar op een dolfijn wilde vastleggen. Iggy Pop ging voor de foto mee naar de oude bokschool op de Albert Cuypmarkt en Tom Waits wilde op Koninginnedag perse in de drukke straatjes van de Jordaan gefotografeerd worden, precies in dezelfde Amsterdamse straatjes waar Claude ook al samen met Michael Jackson had rondgewandeld.

Gelijkwaardigheid en zielsverwantschap
Beroemde buitenlandse sterren of beginnende Nederlandse artiesten, iedereen werd warm onthaald bij Clouds Studios. Claude Vanheye is meer in de mens achter de artiest geïnteresseerd dan in roem en status. Met wederzijds vertrouwen en respect wil hij samen tot een mooi en bijzonder eindproduct komen. Hij registreert een aanwezigheid en waarheid en verbindt daardoor de uiterlijke verschijning van de artiest met de ware ziel in de persoon. Het is de kunst van de eenvoud en zijn zielsverwantschap met de geportretteerde, die de kijker voelt en ervaart. Dit was de spirituele kracht en magie van Clouds Studios en nog steeds de basis waarop Vanheye tegenwoordig als kunstenaar en fotograaf actief is.

Vriendschap met de sterren
Claude heeft niet alleen alle groten uit de popmuziek voor zijn lens gehad, hij raakte ook met ze bevriend. Zo kwam hij thuis bij o.a. Tom Waits, Bryan Ferry, Robert Palmer, Alice Cooper, Tim Buckley, Dionne Warwick en Michael Jackson. Hij logeerde bij de Rolling Stones in Zuid Frankrijk, bij George Harrison in Engeland en bij Frank Zappa en Crosby, Stills & Nash in Los Angeles. Omgekeerd kwamen de sterren ook bij hem over de vloer: Michael Jackson kwam op bezoek, net als zijn broers The Jacksons, zijn zusje La Toya en zijn moeder Katherine, maar ook Ike & Tina Turner, Fleetwood Mac, Roxy Music, Beach Boys, Tom Waits, Todd Rundgren, Ry Cooder, Jackson Browne, Steve Winwood, David Bowie, Iggy Pop, George Benson, Rod Stewart, StevenTyler, J.Geils Band, Boz Scaggs, Rick James, Nils Lofgren, Elvis Costello, Kiss, Depeche Mode, The Cure, Patti Smith, Syreetha, Gloria Gaynor, Chaka Khan, Bonnie Raitt, Emmylou Harris, Three Degrees, Labelle, Sister Sledge, Kim Wilde, Grace Jones, Marianne Faithfull, Diana Ross en Debbie Harry.

Modecollectie Carla V.
Van 1979 tot 1994 fotografeerde Claude nauwelijks popstars. Vanuit een winkelpand op het Rokin in Amsterdam werkte hij toen met zijn levens- en zakenpartner Carla van der Vorst intensief aan hun gezamenlijke modecollectie Carla V. Via hun showroom in Parijs werd deze collectie in toonaangevende boetieks in New York, Hollywood en Beverly Hills verkocht. Dionne Warwick, Diana Ross, Patti Labelle, La Toya Jackson, Viola Wills, Boney M. en Rick James, zijn enige van de vele artiesten die zich door Carla V. lieten kleden. In de beroemde Amerikaanse clip van “We Are The World”, zijn zowel Diana Ross als Dionne Warwick gekleed in Carla V’s kleding.