Tentoonstelling De Donkere Kamer wint Gouden Reiger

Gisteren werd tijdens het Keying into the Brain Mediafestival bij Beeld & Geluid in Hilversum bekend gemaakt dat de collectietentoonstelling van het Nederlands Fotomuseum De Donkere Kamer – een ontwerp van Kossmann.de jong – winnaar is geworden van de Gouden Reiger in de categorie ‘Ruimtelijke media en Gelegenheidsprojecten’.
Gouden Reigers worden jaarlijks uitgereikt aan vernieuwende projecten op het gebied van audiovisuele en interactieve doelgroepcommunicatie. In totaal werden er 75 projecten ingezonden door verschillende instellingen. Daarvan werden zeventien projecten genomineerd verdeeld over verschillende categorieën.

Alle inzendingen moeten gemaakt zijn met een communicatiedoel (dus geen direct verkoopdoel) voor een specifieke doelgroep en in opdracht van bedrijfsleven, (semi)overheid of (non-profit)instellingen. De winnaars worden gekozen door een jury die bestaat uit vijftien vakmensen uit de communicatiewereld.

De Donkere Kamer is een ruimte in het Nederlands Fotomuseum die door de tentoonstellingsarchitecten Kossmann.de jong is omgebouwd tot een donkere kamer. De bezoeker kan door middel van een plaat in een ontwikkelbak te leggen, één van de 22 verhalen uit de geschiedenis van de fotografie beluisteren en bekijken.

De verhalen worden aangevuld met objecten als camera’s, originele en nieuwe afdrukken en bijzondere attributen van fotografen. De verhalen zijn geschreven door medewerkers van het Nederlands Fotomuseum en zijn ingesproken door fotografen, vrienden, familieleden, kenners en bekende Nederlanders als Hans Dorrestijn en Thom Hoffman. De verhalen nemen je mee naar hoe de eerste foto’s ontwikkelt werden, langs het liefdesverhaal van Ed van der Elsken in Parijs en nemen bezoekers mee op jacht met de camera.


Nederlands Fotomuseum: De Donkere Kamer

Gouden Reigers