Tentoonstelling De onzichtbaren in beeld van Jan Bogaerts

Maung Tha Yee heet de jongen op de foto. Hij is het icoon van de expositie die Jan Bogaerts over het vluchtelingenkamp Mea La in Thailand samenstelde.
Maung Tha Yee is een Burmeese Karen. De Karen is een volk dat door de militaire junta in Burma (officiële naam Myanmar) wordt onderdrukt. Duizenden van hen zijn gevlucht naar kampen in Thailand. Bogaert fotografeerde het leven in het kamp. Karel Glastra van Loon schreef er een boek over.

In januari 2003 bezocht Jan Bogaerts zijn vriend de auteur Karel Glastra van Loon. De schrijver en zijn gezin logeerden gedurende drie maanden op uitnodiging van Stichting Vluchteling in het kamp Mae La en schreef daar het boek De onzichbaren over. Samen besloten ze ook een fotografische pendant van de roman te realiseren: De onzichtbaren in beeld. In oktober 2003 zijn beide boeken gezamenlijk gepresenteerd.
De foto’s uit het boek vormen nu een tentoonstelling die dit jaar op zes plaatsen wordt getoond. Op donderdag 17 maart opent de eerste expositie in de Centrale Bibliotheek in Den Haag. De tentoonstelling reist daarna door naar respectievelijk Eindhoven, Bergen op Zoom, Utrecht, Groningen en Amsterdam.

• informatie over Jan Bogaerts:www.janbogaerts.nl

• informatie over Burma/Myanmar:www.burmacentrum.nl