Tentoonstelling en boek over de oorlog in Rotterdam

Ter gelegenheid van zestig jaar bevrijding is in de Maasstad een tentoonstelling en een boek samengesteld over Rotterdam in de Tweede Wereldoorlog. De expositie heet ‘Zwarte Confetti, foto’s en amateurfilms uit bezet Rotterdam’.
Het boek kreeg de titel ‘Rotterdam 1940 – 1945 in foto’s en amateurfilms’.

De titel van de tentoonstelling verwijst naar de asregen die ontstond na het bombardement op 14 mei 1940.
Boek en expositie richten zich vooral op het dagelijks leven tijdens de oorlogsjaren in de havenstad. Samensteller Joop de Jong heeft uitgebreide research gepleegd en bijzonder materiaal samengebracht. Er zijn beelden van professionele fotografen als Eva Besnyö, Henri Berssenbrugge en Ed van Wijk; maar ook werk van anonieme fotografen en kleurenopnamen van Alphons Hustinx.
Na een oproep in de locale media konden de samenstellers ook familie-albums en amateursfilms aan de tentoonstelling toevoegen.
Veel van de foto’s hebben -onvermijdelijk- betrekking op het bombardement die het hart van stad verwoestte, maar het leven ging door.
H.J.A. Hofland vertelt erover in zijn voorwoord. Hoogleraar Stadsgeschiedenis Paul van de Laar geeft een beknopt historisch overzicht van de oorlogsjaren in Rotterdam.
Naast het bombardement dat leidde tot de Nederlandse capitulatie komen thema’s als het gedrag van de Duitsers en de NSB-ers aan de orde. Er zijn ook beelden van gevolgen van de bommen die de geallieerden (soms door een navigatiefout) boven Rotterdam loslieten. Foto’s uit de hongerwinter en van de bevrijding completeren het verhaal over Rotterdam in de Tweede Wereldoorlog.

Tentoonstelling: Zwarte Confetti, foto’s en amateurfilms uit bezet Rotterdam
Tot en met 28 augustus in Het Schielandhuis, Korte Hoogstraat 31 in Rotterdam

Boek: Rotterdam 1940 – 1945 in foto’s en amateurfilms
Teksten van H.J.A. Hofland en Paul van de Laar
Met DVD met (amateur-)films
Samenstelling: Joop de Jong
Softcover, 168 pagina’s
Uitgeverij: Focus Publishing Haarlem
Prijs: 29,50 euro