Tentoonstelling GKf-leden in Helmond

Van 13 augustus tot en met 10 september 2006 toont De Nederlandsche Cacaofabriek te Helmond drie solo fototentoonstellingen van GKf-leden en ruim tachtig foto’s uit het vierhonderd foto’s bevattende Jaarboek GKf Fotografen 2005-2006.
TAK – John Lambrichts Oekraïne na de Oranje Revolutie. Na de verkiezingsoverwinning van de op het Westen gerichte Joesjenko hebben vooral de jongeren onder de Oekraïnse bevolking weer hoop voor de toekomst. Veel ouderen verlangen terug naar de tijd van de Sovjet Unie.

BRICKFIELDS – John Lambrichts Brickfields is een van de oudste en meest traditionele wijken van de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur. Deze buitenwijk werd met de opening van een nieuw ultra modern Centraal Station centrum van Kuala Lumpur. Via een nieuw metronet en de supersnelle KLIA Express naar de luchthaven is Brickfields nu verbonden met de rest van de stad en de wereld. De gevolgen zijn groot, vooral ook voor de cultuur en het dagelijkse leven. Sloppenbuurten en kampongs moeten wijken voor appartementencomplexen en de straathandel wordt verdrongen door  moderne winkelcentra. De wijk is een grote bouwput waar veel illegalen werken.
www.johnlambrichts.nl

HORSE, HORSES – Pauline Prior De meer ingetogen Nederlandse stalfoto’s contrasteren met de uitbundige foto’s van de ruiters op de fantasia in een dorp in de Tunesische Sahara. Hier komen ruiters uit vele landen bij elkaar. In razende galop presenteren zij zich aan het publiek in bloedstollende houdingen en halsbrekende toeren. Ook schieten ze hierbij met geweren in de lucht. Een gevaarlijke rijstijl waarbij paarden en ruiters ledematen kunnen breken.Verder zijn er ook foto’s te zien van de kampioenschappen Charreira rijden, een soort rodeo, uit Mexico. De combinatie van oude tradities met een link naar folklore vindt Prior interessant, maar het paard blijft uitgangspunt, niet de ruiter.
www.paulineprior.nl

BRIEF ENCOUNTERS, STILLS EN PORTRETTEN uit Noord Korea – Paul van Riel

In 2005 werkte Paul van Riel twee weken in het zeer ontoegankelijke Noord Korea (D.P.R.K.) met aanzienlijk minder bemoeienis van verplichte begeleiders dan normaal het geval is.

De serie STILLS toont de ontwikkeling van het smaakgevoel in een land, dat decennia lang vrijwel alle invloeden van beeldcultuur via media en persoonlijke ervaring buiten de deur wist te houden. PORTRETTEN werden gemaakt van gidsen op de traditioneel te bezoeken  historische plaatsen in Pyongyang en elders, van kunstenaars  in door de staat geleide kunstfabrieken en van burgers tijdens hun dagelijkse werk .
www.paulvanriel.com

De GKf werd opgericht in 1945. De motivatie van de oprichters had alles te maken met de intentie waarmee zij het vak beoefenden, namelijk als onlosmakelijk onderdeel van het leven zelf. De GKf is een vereniging die de persoonlijke visie van de fotograaf hoog in het vaandel draagt. Dat spreekt uit de eigenzinnigheid van de leden en het is een van de redenen dat de vereniging haar leden nog steeds balloteert. Dat wordt heel ruim opgevat. Leden bewegen zich namelijk over de volle bandbreedte van het vak, ze komen uit zowel de documentaire als autonome fotografische hoek, uit de pers- of de reclamefotografie. GKf-fotografen zien fotografie en de beeldtaal als een belangrijk onderdeel van onze cultuur.
www.gkf-fotografen.nl

De Nederlandsche Cacaofabriek Engelseweg 1b Helmond Open: woensdag t/m zondag van 13.00 – 17.00
www.cacaofabriek.nl