Tentoonstelling Sochi Project in Moskou afgelast

De grote overzichtstentoonstelling van The Sochi Project door fotograaf Rob Hornstra en schrijver Arnold van Bruggen in het Moskouse centrum voor hedendaagse kunst ‘Winzavod’ gaat niet door, zo melden de makers in een persbericht. Vorige week werd al bekend dat Rusland hen geen visum verstrekt.

Het persbericht vervolgt:

De tentoonstelling, waar anderhalf jaar intensieve voorbereiding aan vooraf ging, vormde een belangrijk onderdeel binnen het culturele programma van het Nederland- Ruslandjaar 2013. De tentoonstelling zou volgende week worden geopend.

Nadat het Russisch visum van Hornstra en van Bruggen werd geweigerd begon ‘Winzavod’ een onafgebroken stroom bureaucratische obstakels op te werpen. Ondanks vereende inspanningen met de Nederlandse ambassade en de organisator van het Nederland-Rusland-jaar ‘Dutch Culture’ is het niet gelukt om de tentoonstelling vlot te trekken.

Hornstra en van Bruggen betreuren de gang van zaken zeer. Ze zijn er van overtuigd dat de tentoonstelling succesvol had kunnen verlopen, mits Winzavod de wil had gehad om dit evenement door te laten gaan. De conclusie lijkt gerechtvaardigd dat na de weigering van het Russisch persvisum aan Hornstra en Van Bruggen bij Winzavod de angst heeft toegeslagen.

Volgende week 18 oktober om 17.00 organiseren Hornstra en van Bruggen een schaduwopening in Stadsschouwburg Amsterdam, i.s.m. SSBA-Salon, op het moment dat eigenlijk de tentoonstelling in Moskou zou openen.

Tentoonstellingen van The Sochi Project openen wel op 25 oktober in FoMu in Antwerpen en op 14 december in Huis Marseille in Amsterdam.

www.thesochiproject.org

En op de site van het Nederland-Rusland 2013 jaar: www.nlrf2013.nl/agenda/the-sochi-project/