Tentoonstelling Vlaamse fotografie afgelast om politiek en geld

Het Musée de la Photographie in het Waalse Charleroi heeft vorige week een geplande tentoonstelling afgelast waarin Johan Swinnen een groot overzicht zou geven van de Vlaamse fotografie. Daarbij speelt een rol dat fotohistoricus Swinnen recentelijk fractiesecretaris is geworden bij de Vlaams-nationalistische partij N-VA, alsmede het karige bedrag dat de fotografen werd geboden.

In de krant De Standaard lezen we: ‘De fototentoonstelling Portrait imaginé de la Flandre en de bijhorende catalogus komen er niet. Zowat twintig van de beoogde 175 fotografen haakten af, zodat de expositie niet langer representatief was.’

De tentoonstelling zou eind mei openen, vlak voor verkiezingen in België.

Stephan Vanfleteren en Carl De Keyzer bedankten meteen voor de eer, aldus de krant. Harry Gruyaert vond een tentoonstelling met 175 fotografen niet interessant, Jan Kempenaers en Dirk Braeckman wilden niet meewerken aan een tentoonstelling waaraan een politiek kantje hangt.

De officiële verklaring van het museum vorige week:

Het spijt ons u te moeten meedelen dat de tentoonstelling “Musée imaginaire pour la Flandre”, voorzien voor mei 2014 in het Musée de la Photographie de la Fédération Wallonie-Bruxelles, werd geannuleerd.

Voor een aantal fotografen heeft dit project inderdaad een totaal andere dimensie gekregen sinds het politieke engagement van zijn curator de heer Johan Swinnen, doctor in de kunstgeschiedenis, fotografiedocent aan de VUB, kunstrecensent.

Voor het Musée de la Photographie is het nooit de bedoeling geweest een uithangbord te zijn van een partij waarvan wij de stellingen niet delen. En wanneer wij erover gewaakt hebben de tentoonstelling geen politiek voorkomen te geven, tast de terugtrekking van sommige fotografen, van wie de deelname voor ons essentieel is, de kwaliteit aan van de tentoonstelling en van de publicatie die de tentoonstelling zou vergezellen.

Het is om die reden, en enkel en alleen hierom, dat wij de beslissing genomen hebben, met de wens de gemoederen te bedaren en in volle overeenstemming met Johan Swinnen, om de voorbereidingen stop te zetten.

Wij kunnen deze gemiste kans om via de fotografie een blik te bieden op de andere gemeenschap van het land en de banden te versterken ondanks de ideologische tegenstellingen enkel betreuren.

Wij willen Johan Swinnen bedanken voor al het werk dat hij reeds vrijwillig verwezenlijkt heeft en wij hopen dat deze tentoonstelling ooit op een geschikter ogenblik zal gerealiseerd worden.

Tot zover het museum.

De Facebook-pagina van fotograaf/docent Bert Danckaert bevat verschillende bijdragen over de kwestie en een groot aantal reacties.