Terugblik op een bewogen fotografenleven

De Hongaars-Nederlandse fotografe Ata Kandó is in september 95 jaar geworden. Dit jaar was ze één van de initiatiefnemers van The living other, een project voor dierenwelzijn; er was een overzichtstentoonstelling van haar werk en er verscheen een boek: Ata Kandó photographer.
Etelka Görög werd in 1913 in het bevolkingsregister van Boedapest opgenomen. Maar ze sprak haar voornaam uit als ‘Ata’ en dat bleef zo. In 1932 trouwde ze met Gyula Kandó. Na haar scheiding hield ze vast aan de achternaam van haar eerste man.

‘Ik had een vol leven’, vertelt Ata Kandó in haar boek, en daar is niets aan gelogen. Na haar jeugd in Boedapest verhuisde ze met Gyula Kandó naar Parijs. Ze trokken naar Barcelona om werk te vinden. Vanuit Parijs reisde ze naar Boedapest om fotografie te studeren. Ze was weer in Parijs toen de oorlog uitbrak en keerde vanwege de slechte omstandigheden terug naar Boedapest. Na de oorlog vestigde ze zich wederom in Parijs. Daar ontmoette ze Ed van der Elsken, haar tweede man, en een paar jaar later verhuisden ze naar Amsterdam. In de jaren tachtig en negentig werkte en woonde ze in de Verenigde Staten. In 1999 kwam ze terug naar Nederland en sindsdien heeft Kando haar domicilie in het Noordhollandse Bergen.

Het boek opent met een interview door Rosan Hollak, waarin de ups en downs uit het leven van de fotografe aan de orde komen. Daarop volgen enkele pagina’s met foto’s uit het persoonlijke album van Kandó. Verder bestaat het boek uit een viertal overzichten van haar belangrijkste onderwerpen en enige ‘losse’ opnamen uit haar lange carriere.

Kandó vestigde haar naam met een reportage over Hongaren die hun vaderland ontvluchtten, na de bezetting door de Russen in 1956. Het boek dat zij samen met fotografe Violette Cornelius maakte, bracht een half miljoen gulden op voor hulp aan de gevluchte kinderen. In de eerste helft van de jaren zestig reisde Kando meerdere malen door de Amazone, waar ze de levenswijze van bedreigde indianenstammen in beeld bracht. Samen met haar kinderen maakte ze twee sprookjesachtige series, die later in boekvorm verschenen: Droom in het woud en Kalypso & Nausikaä. In de jaren vijftig en zestig fotografeerde ze mode in Parijs en op de aki, de kunstacademie waar ze als docente aan verbonden was.

Ad van Denderen, één van haar voormalige leerlingen, stelde het boek samen met Leo Erken. In hun tekst schrijven ze: ‘Ata Kandó is a warm-blooded personality, a photographer who doesn’t take photos of people, but with them.’

Ata Kandó photographer
fotografie: Ata Kandó
inleiding (Eng.): Rosan Hollak
samenstelling en verantwoording: Ad van Denderen en Leo Erken
gebonden, 25 bij 22,5 cm, 180 pagina’s met ca. 150 foto’s in duotoon
uitgever: Mets & Schilt
prijs: 45 euro

voor meer informatie: www.metsenschilt.com