Terugblik op periode Bush

Columnist Errol Morris van de New York Times vroeg drie hoofdredacteuren fotografie van de grote agentschappen AFP, AP en Reuters naar hun mening over welke foto’s het meest typerend zijn voor het karakter en presidentschap van George Bush.
De acht lange jaren van Bush-regime mogen dan eindelijk voorbij zijn in de Verenigde Staten, de erfenis van zijn imago zal nog wel even meegaan. Bush was een welkome schandpaal voor cartoonisten en komedianten en vrijwel altijd een interessant onderwerp voor fotografen. Er zal hem waarschijnlijk geen president voorgegaan zijn die zo vaak als een onbeholpen flapdrol op de foto is verschenen.

De selectie beelden van Morris levert een interessante mélange op waarin vooral het beeld domineert dat Bush een man was voor wie het wereldpolitieke gebeuren iets is waar hij per ongeluk was ingetuimeld. Amerika’s ‘fijnste nieuwsbron’ The Onion wist het treffend te verwoorden in een artikel van 4 november 2008, kort na de verkiezing van Obama tot nieuwe president: Can I Stop Being President?

Erroll Morris in zijn New York Times column: "Mirror, Mirror on the Wall"

(met dank aan Taco Hidde Bakker)