Welke fotograaf gaat met twee onbekende assistentes op werkreis naar India? zonder concrete voorbereiding in het land van bestemming? (Behalve een slaapplaats bij de plaatselijke Hare Krishna).
Fotograaf Michel Szulc Krzyzanowski is zo iemand. Is dit slim? Is ongeorganiseerde aanpak als deze niet al bij voorbaat gedoemd te mislukken? Volgens Krzyzanowski is dit dé manier van werken voor het project ‘The most beautiful people in the world’.
– door Karine Versluis
‘The most beautiful people in the world’ is een internationaal fotoproject over mensen die geloven dat ze de mooiste van de wereld zijn. Als tegenreactie op de vele negativiteit die je vaak ziet in de media is dit idee ontstaan om juist de schoonheid en het positieve van de mensen te laten zien. Voor dit project reisde de fotograaf al eerder negen landen af om mensen te vinden die zich met de vraag “Are you the most beautiful person in the world?” konden identificeren en uitleggen waarom ze dat van zichzelf vonden.
De aanpak is helder. Krzyzanowski vormde voorafgaand aan de landen die hij bezocht een team van lokale mensen. Dit organiseerde hij door middel van contacten uit zijn netwerk of het sturen van emails. Dit team ondersteunde hem bij de organisatie en productie van het project. Er werden berichten geplaatst in kranten, tijdschriften en op internetsites met de vraag of mensen die zich de mooiste van de wereld vonden, wilden reageren. Aanmeldingen stroomden binnen en Krzyzanowski hoefde alleen nog maar te kiezen uit de reacties wie hij wilde fotograferen.
Voor India, het laatste land van bestemming, bleek deze aanpak niet te werken. Tijdens de zoektocht naar een team liep het al vast. Mensen leken in eerste instantie enthousiast te zijn, alleen het maken van concrete afspraken lukte niet. Ook het plaatsen van berichten in krant, tijdschrift en internet bleek op niets uit te lopen.
Vanuit zijn woonplaats in Mexico plaatste hij afgelopen januari een berichtje op het prikbord van PHOTOQ met de vraag naar een assistente voor het project. Persoonlijke kennismaking vooraf was alleen niet mogelijk, gezien zijn verblijfplaats in Mexico. Via de mail heeft hij de keuze gemaakt wie er mee mocht.
Aangekomen in Mumbai was het team voor het eerst compleet, maar wat nu?
Hoe vind je mensen die beweren dat ze zichzelf de mooiste van de wereld vinden?
Na wat te hebben rondgelopen spreekt een teamlid van het project op het strand een meisje aan:’ Are you the most beautiful person in the world?’. Gegiechel volgt en ’ sorry, no English speaking’, is het antwoord.
De volgende persoon is een oudere man met een lange grijze baard:’ No way, I lost my hair and my teeth haha, I am not beautiful at all!’
Na een tijdje komen ze een lachende man tegen. Weer wordt de bekende vraag gesteld. ‘Yes, I am the most beautiful person in the world’ and you know why? You are beautiful, so I am beautiful, I am beautiful so you’re beautiful’.
Foto’s worden gemaakt en een lange conversatie volgt, vrienden worden gebeld, chai wordt besteld en binnen de kortste keren zit de tafel vol met mensen die allemaal een mening hebben over hoe het leven in elkaar zit.
De dagen erna ontmoet het team steeds meer mensen. Velen zijn bereid om te helpen met het project en mond op mond gaat het rond dat er fotografen in de buurt zijn. Vervolgens lijkt het wel of de mensen vanzelf op het team afkomen. Van Guru, kleermaker, actrice tot sloppenwijkbewoner, overal blijken mensen te vinden die kunnen beargumenteren waarom ze zichzelf de mooiste vinden.
Door de omstandigheden in India werd de fotograaf genoodzaakt zijn aanpak te veranderen. En eigenlijk is hij daar wel blij mee: ‘juist doordat er niets georganiseerd was werd ik meer aangewezen op mijn intuïtie. Het heeft me laten realiseren dat het soms juist ten goede komt als je iets niet in de hand hebt, omdat de resultaten veel verrassender zijn’. Na precies vier jaar is het project afgerond. Over een jaar wordt het boek verwacht.
• Voor meer info kijk op: www.themostbeautifulpeople.org
• Tijdens het project heeft fotograaf Michel Szulc Krzyzanowski een weblog bijgehouden: www.michelszulckrzyzanowski.blogspot.com (12 maart t/m 3 april)