Thema FotoFestival Naarden 2015 bekend

FotoFestival Naarden maakte eind vorige week het thema bekend voor de editie van 2015: Water, water! De curatoren komen vroeg naar buiten met het thema van volgend jaar om iedereen de gelegenheid te geven deze zomer nieuw werk te maken dat binnen het thema valt. Meer inschrijvingen, meer keuze, beter werk en een grotere kans, voor iedereen die graag wil, op een plek op het festival, aldus een persbericht van de organisatie.

Het persbericht vervolgt: door de eeuwen heen is water onlosmakelijk verbonden met de historie van Nederland en het leven van haar inwoners. Voor het koningshuis, politici, wetenschappers, handelaren, reizigers, sporters, kunstenaars, zangers, dichters en fotografen is water altijd een inspiratiebron geweest.

Onze wereld bestaat voor het grootste deel uit water, we winnen er energie uit en het is een onderwerp voor gewelddadige conflicten in droge regio’s of landen die afhankelijk zijn van één stroomgebied. De mens bestaat voor gemiddeld 70% uit water en zonder water kunnen we niet overleven. Maar tegelijkertijd wordt de mens bedreigd door tsunami’s, tyfoons, een stijgende zeespiegel en oprukkend zout water.

Vanaf de ontdekking van de fotografie, ergens in de eerste helft van de 19e eeuw, tot aan het heden -zo’n 175 jaar later- is water op talloze manieren vastgelegd: van Zeeuwse kust tot ijskristal, van ijsschots tot zwembad, van haaien tot diepzeeduikers, van Kanaalzwemmer tot gouden plak op de Olympische Spelen en van verwoestende kracht tot kabbelende bergbeek.

Als hoofdcuratoren van het festival onderzoeken wij de fascinatie van onze beroepsfotografen voor water, diens brede spectrum en de invloed hiervan op de huidige maatschappij, zowel lokaal als wereldomvattend. De fotografie kan als geen ander de verhalen verbeelden die ons bezig houden, blij maken of beangstigen en kan ons doen beseffen hoe belangrijk water is voor ons dagelijks leven.  Kortom: WATER, WATER!

www.fotofestivalnaarden.nl