Thema Noorderlicht 2012: landschap als illusie van natuur

De Noorderlicht Internationale Fotomanifestatie 2012 (2 september – 7 oktober 2012) heeft als onderwerp het landschap als illusie van natuur, zo meldt een persbericht van de organisatie. Fotografen kunnen vanaf nu hun voorstellen insturen. Suggesties van curatoren zijn ook zeer welkom. De deadline is 16 maart 2012.

Het persbericht licht toe:

De mens komt voort uit het land en heeft het definitief achter zich gelaten. De aarde is gecultiveerd en onderworpen, de mens is vertrokken naar de stad. Het behoud van onze natuurlijke omgeving is een voetnoot op de politieke agenda.

Het verlangen naar contact met de natuur blijft desondanks in onze genen verankerd. De drang om te reizen in de richting van een onbekende einder is hardnekkig. De wetenschap dat realisatie van dit verlangen een illusie is, dat elke einder binnen handbereik ligt, elke ervaring van het landschap geregisseerd is, doet hier geen afbreuk aan.

De hoofdtentoonstelling van Noorderlicht 2012 gaat over onze dubbelzinnige band met de natuur. Waar de realiteit weerbarstig is, kan de verbeelding van de kunstenaar grenzen doen oplossen. De fotograaf/auteur kan zich het landschap toeëigenen om zijn of haar – en tegelijkertijd onze – dromen te delen, ons voor even te laten reizen in een fantastische wereld.

Inzendingen en suggesties van fotografen en curatoren zijn welkom. Deze kunnen tot en met 16 maart worden gestuurd naar curator Wim Melis, via ftp of via e-mail naar: pandora@noorderlicht.com

Meer informatie over Inzenden van werk